Ne válj áldozattá!

„Ne válj áldozattá!” – ez volt a mottója annak az előadássorozatnak, amelyet a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnügyi Osztályának, Bűnmegelőzési Alosztályának kiemelt főnyomozója, Németh Andrea, címzetes rendőr őrnagy tartott hetedik és nyolcadik osztályos tanulóinknak. Andrea kétszer is ellátogatott iskolánkba Karagityné Geiger Szilvia tanárnő felkérésére, aki iskolánk ifjúságvédelmi felelőse. A tervek szerint a diákok által Andi néninek hívott címzetes rendőr őrnagy a hatodik és az ötödik osztályban is tart majd előadást. Ezúttal az internet veszélyeire hívta fel a figyelmet. A címzetes rendőr őrnaggyal az egyik előadás szünetében beszélgettem.

Mikor vált biztossá Önben, hogy rendőr szeretne lenni? Mindig erre a pályára készült?

Lehet, hogy elcsépelten hangzik, de én már óvodás koromtól fogva tudtam, hogy rendőr, tűzoltó vagy katona leszek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy van a családunkban egyenruhás, tehát ismert volt előttem maga a pálya. Biztos voltam abban, hogy valamely hivatásos szerv tagjaként fogok dolgozni. Iskoláimat Szombathelyen végeztem és az ifjúságvédelem, gyermekvédelem területén helyezkedtem el. 2001. december elseje óta dolgozom a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságon, 2003 óta pedig hivatásos tagja vagyok a rendőrségnek. Először Körmenden dolgoztam, nagyon sok szép emlék köt a mai napig a városhoz. Az igazság az, hogy a kezdetektől fogva a gyermekek között sürögtem-forogtam: a DADA programban 2003-tól illetve az ELLEN-SZER programban 2006 óta részt veszek, így rendszeresen tartok előadásokat általános iskolákban és középiskolákban.

Nemrég ismét elismerték a munkáját, hiszen 2013 után 2017-ben ismét az év oktatója lett. Gratulálunk a kitüntetéshez!

Nagyon köszönöm, bár egyből hozzá szeretném tenni, hogy az ember a munkáját nem az elismerésekért végzi. Természetesen jól esik mindenkinek, ha elismerik a szakmai tevékenységét, de sokkal többet jelent a diákok és a szülők visszajelzése. Ha látom egy fiatalon, hogy az általam átadott információ hatására változtat eddigi szokásain, vagy sokkal tudatosabban figyel a szabályok betartására, az internet veszélyeire, tehát úgy használja a világhálót, hogy tudatában van annak, mit tehet és mit nem, akkor már eredményes a munkám. Volt olyan, hogy szülő keresett meg, amelyen én magam is meglepődtem. Elmondta, hogy mennyire hálás, mert az előadás után a gyermeke otthon mindent elmondott őszintén, lehetett vele beszélgetni e kényes témákról.

Miről hallhatnak a mi brenneres diákjaink?

A hetedik és nyolcadik osztályos tanulóknak beszélek a rájuk leselkedő veszélyekről: az internetről, a designer-drogokról, a szenvedélybetegségekről. Minden olyan veszélyt szeretnék kiemelni, amely a mai világban különösen is aktuális. Fontos, hogy ne váljanak áldozattá, tudják megelőzni a bajt.

Érdeklődőek a gyerekek?

Nagyon. Minden érdekli őket, sokszor tesznek fel okos kérdéseket egy-egy előadás végén vagy éppen közben, mert én szeretem, ha azonnal kérdeznek, mihelyst felmerül bennük. Fontos számukra kiemelni, hogy a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekményeknek is van következménye, akár szabadságvesztéssel is járhat. Ha egy-egy ilyen előadáson ez tudatosul bennük, hogy a tettüknek következménye van, akkor már megérte eljönnöm. Tudni kell úgy beszélni hozzájuk, hogy azt ők értsék, az ő nyelvükön, az ő szavaikkal közeledek feléjük. A visszajelzések azt mutatják, hogy jó út ez, és el lehet jutni hozzájuk. Nem olyan zárkózottak ők, mint ahogy mi gondoljuk.

Reméljük, hogy a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság kollégái a jövőben is ellátogatnak iskolánkba. Köszönjük Németh Andrea lelkes munkáját illetve Varga Sándor rendőr őrnagynak is, aki  a 9. és 10. osztályosoknak beszélt a designer-drogok veszélyeiről.

Szöveg és fotó: H.Pezenhófer Brigitta

Bűnmegelőzés_2017

Comments are Closed

^