A Szily-cserkészek nagyböjti túrája

Iskolánk cserkészcsapata, a Szily János cserkészcsapat minden év tavaszán, nagyböjtben keresztúttal összekötött túrát szervez.

Így volt ez idén is. Nagyböjt utolsó hétvégéjén, március 23-án szombaton kis csapatunk lelkes tagjai a celldömölki Ság-hegyre indultak. Az időjáráselőrejelzés is kedvező, kirándulásra, túrázásra alkalmas időt jósolt, ami szerencsére be is igazolódott.

A rövid vonatozás és buszozás után a Ság-hegy lábánál lévő Vulkán Látogatóközpontban kezdtük kirándulásunkat. Itt mondtuk el foglalkozás előtti imánkat, melyet túrák kezdetén és táborkezdéskor is el szoktunk imádkozni. A tájból kiugró, nagy kocka alakú, sötétszürke épület a bazaltot jelképezte. Belülről modern kiállítás változatos, interaktív és hagyományos módon ismertetett meg minket a tűzhányókkal, a vulkanológiával. Kipróbálhattuk a szeizmográfot, földrengéssel romba dönthettünk egy makettvárost, filmeket néztünk vulkánkitörésekről és lávafolyamokról, valamint űrhajóval elrepülhettünk és leszállhattunk a Naprendszer vulkánokban, kráterekben gazdag égitestjein.

Ezután már a természetben, a kialudt vulkánon, a Ság-hegyen túráztunk. Kemény és meredek lépcsőkön, ösvényeken kaptattunk felfelé a Trianoni-keresztig. A hegyre felérve megebédeltünk, majd lementünk a Kráterbe. Itt sziklákat és fákat másztunk, köveket gyűjtöttünk, melyekből Réka egy gyönyörű cserkészliliomot, a Sün és Mókus őrs tagjai többszintes kőtornyokat alkottak. Egy sziklaomlás tövében, okkert bányásztunk, és a hátizsákból elfogyó szendvicsek helyét bazaltok és andezitek váltották fel.

Miután a sziklákon jól kifárasztottuk magunkat, túránkat keresztút-imádsággal, énekelve folytattuk a hegyet körbe ölelő ösvényen, ahol minden állomást más-más cserkész olvasott fel. A végén egy erdei pihenőnél asztalcsapkodóst is játszottunk.

A hegyről lefelé énekelve, menetelve értünk vissza a Vulkán Központhoz, ahol hatalmas szélvihar csapott le ránk, ami szerencsére messze elfújta az esőfelhőket.

Vidáman telt a rövid vonatozás is, és mire hazaértünk már nem zavart minket, hogy felhőszakadás fogadott minket Szombathelyen, mert egy szép, tartalmas és vidám túranap volt mögöttünk.

Csapatunk következő programja egy nyílt program lesz, ahová érdeklődőket várunk! Nagyszombaton, március 30-án délelőtt, 9-től 12 óráig cserkészeink Szent Sírt őriznek a Székesegyházban. Közben ezzel párhuzamosan húsvéti kézműves-foglalkozásra várjuk az érdeklődőket első évfolyamtól a hetedik évfolyamig a cserkészotthonunkban, a Berzsenyi Dániel-szobor mögötti helyiségünkben. A helyiség nagysága miatt csak korlátozott számban férünk el, így előzetes jelentkezést kérünk, és csak az első 15 főt tudjuk fogadni. (Elérhetőségeink: email: nagylakiandras.latin@gmail.com; mobil: 06-31-788-6415)

N.A.

A Szily-cserkészek2024


Comments are Closed

^