Erdei Vándortábor – Vasi Hegyhát – 2022. június 27-július 3.

Az elmúlt tanév végén iskolánk  24  táborozni vágyó tanulója útra kelt , hogy egy hét alatt bejárva a Vasi-Hegyhátat, aktív pihenéssel töltse vakációjának elejét. A hét nap alatt megtettek több, mint 70 kilométert, bár útjukat nagymértékben nehezítette a rendkívüli hőség. A negyedik-ötödik-hatodik évfolyamos diákokat  pedagógus kísérte: Kozma Andrásné Jutka néni, Kovácsné Elek Hajnalka és Nyull Ágnes.

A gyalogos vándortábor jellemzője, hogy 2-2 éjszakát töltve egy helyen, egész napos túrákat tettek meg, útközben a környék nevezetességeit, érdekességeit felkeresve. Mindenütt telepített katonai sátrakban aludtak, az áramellátás és a fürdési lehetőség mindenütt biztosítva volt számukra. Reggelit, hideg úticsomagot és meleg vacsorát kaptak mindenhol. A nehéz hátizsákokat a szálláshelyek között autóval szállították, mindig csak a napi élelmet kellett magukkal vinni kis hátizsákban. Az első két éjszakát Vasváron töltötték, szerencsére mindkét nap hűsölhettek a Vasvári termálfürdőben. Első nap délutánján a vasvári Szentkutat keresték fel, a második nap pedig a Vasvári sánchoz és a Vaskapuhoz túráztak. Délután a nagy forróságban jólesett a múzeum hűvöse, ahol lelkes idegenvezetőjük segítségével fegyvert forgathattak, páncélt húzhattak és lúdtollal is írhattak az egykori kolostor falai közt.

Harmadik és negyedik nap az oszkói Hegypásztor pincéknél volt a szállás. Útközben Csehimindszenten megtekintették Mindszenty bíboros szülőházát. A legforróbb órákban a betonúton való gyaloglástól megmenekültek: állandó segítőjük, Varga Péter erdész kisbuszt  biztosított számukra, hogy a hőgutát elkerüljék.

A pincesoron idegenvezetéssel hűsölhettek a szépen helyreállított eredeti pincékben, majd este szalonnát sütöttek a vendéglátók jóvoltából. Másnap egy rövid túrát tettek a jeli arborétumba, szerencsére óriásra nőtt fák árnyékában haladhattak, és a Varázskert útjai is árnyasak voltak.

Az utolsó két nap a Szajki-tavak környékén telt, ahol ismét felfrissülhettek a csendes strandon. Délutáni programként a helyi erdész mutatta be a tó körüli erdő állat- és növényvilágát. Lebilincselő előadása mindenkit magával ragadt. Olyan szemléletesen és szeretettel, nagy szakmai alázattal mesélt, hogy mindannyian kicsit erdészek szerettek volna lenni!  Az esti programot még egy falunap is színesítette, Soltész Rezső fellépését közvetlen közelről láthatták, sajnos a hajnali háromig tartó mulatság a kemping szomszédságában nem sok pihenést tett lehetővé.

Bár a vándortáborozók többségének ez volt az első tábora, sőt többeknek az első távol töltött éjszakája otthonról, mindenki büszke lehet magára, aki sikerrel megtette az egyhetes utat!

Kozma AndrásnéComments are Closed

^