Egészségnap a Brennerben – a gimnazistáink egészségképének formálása

Az iskolánkban szakmai gyakorlatukat töltő egészségfejlesztés-gyógytestnevelés szakos főiskolás hallgatók – gyakorlati „vizsgájuk” keretében, annak egy részeként – szervezték meg az egészégnapot.

Az egészség nem egy stabil állapot, hanem egy dinamikusan változó folyamat, amelyben bekövetkezhet romlás, de javulás is, az egyén pedig folyamatosan alkalmazkodik a belső és a külső környezet változásaihoz, pozitív esetben azzal a céllal, hogy fenntartsa a jóllét állapotát.  Így egészségünk megőrzése egész életünk folyamán egy egészségtudatos magatartást igényel, amelyhez az egészségfejlesztés ad információt, tudást, segítséget.  A sikeres élet egyik alapköve, hogy hétköznapjainkban az egészség a legfontosabb érték legyen!

A fenti gondolatok jegyében zajlott a 9. a 10. és a 11. osztály tanulóinak szervezett egészségnap. A rendezvény előkészületei során a hallgatók összeállították a programot, majd az osztálytermekben figyelemfelkeltő plakátokat kihelyezve tájékoztatták a tanulókat.

A programnak volt egy elméleti és egy gyakorlati része, amelyen a két csoportba osztott tanulók felváltva vettek részt.

Az elméleti részben az ismeretátadás interaktív beszélgetésen keresztül valósult meg, a tanulók is elmondhatták véleményüket, gondolataikat az egészségről, az egészséges életmódról. Többek között szó esett az egészség biológiai – mentális – érzelmi – szociális – lelki összetevőiről, ezen belül az egészséges táplálkozás, a testmozgás, a szabadidő tartalmas eltöltése, a rekreáció, a média, a telefon helyes használatáról.

A hallgatók bemutatták az egészségmegőrzés 12 pontját, a táplálkozási piramist, majd egy totó kitöltésével győződtek meg a tanulók e témára vonatkozó ismereteiről.

A gyakorlati résznek a tornacsarnok adott otthont a játékos, olykor vicces, ugyanakkor fizikailag megerőltető feladatoknak, sorversenyeknek, játékos ügyességi gyakorlatoknak. A tanulóink megtapasztalhatták a sport, a mozgás örömet adó, felszabadító érzését. A versenyen a győztes csapat tagjait, stílszerűen egészséges müzli szelettel díjazták.

Az egészségnap – melyet a terveink szerint a tanév folyamán még többször megrendezünk – hozzájárult a tanulóink testi-lelki egészségéhez, mozgáshoz való viszonyának pozitív irányú alakításához.

szöveg: Karagityné Geiger Szilvia egészségfejlesztő mentortanár

fotó:Vámosi Áron 11.nComments are Closed

^