“Gellért szent püspökünk, könyörögj érettünk! ”

Szent Gellért püspökre emlékezve az alsó tagozatos kisdiákok szeptember 20-án zarándoklatra indultak.

Az 1. és 2. évfolyam Jákra utazott, ahol Zakó Jenő atya kedves fogadtatása után a Szent György templomban szentmisén vettek részt. Jenő atya szentbeszédében Gellért szent- és hithű katolikus életéről tanított. A templomból az osztályok a sportpályára vonultak. Ott menetlevéllel a kezükben egy akadálypályán mentek végig tanítóik és Anna nővér irányításával. A különböző állomásokon szent Gellért életéhez kapcsolódó játékos feladatokat oldottak meg.

A gyorsaságukat és ügyességüket is próbára tevő feladatok után maradt még idő jó hangulatú beszélgetésekre, jóízű falatozásra és önfeledt játékra is. Ugyanezen napon a 3. és 4. évfolyam Bakonybélbe zarándokolt. A gyönyörű bakonyi táj szépsége hamar feledtette velünk az utazás fáradalmait. Velünk utazott Filoména nővér is, a közös imákkal és énekekkel együtt hangolódtunk a zarándoklatra.

Meghívásunkra dr. Stift Zoltán atya is csatlakozott hozzánk, aki a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorban szentmisét mutatott be számunkra. Zoltán atya prédikációjában beszélt arról, hogy szent Gellért a korabeli erdős Bakonybél területén miképp találta meg a megnyugvást, a békét. Bennünket is intett, hogy vegyük észre a fontosságát a zajban a csendnek, munkában a pihenésnek… Diákjaink örömmel vállaltak szentmise szolgálatot: ministráltak, felolvastak.

A szentmise után a 4.c osztály előadásában megnézhettük a szent Gellért életét bemutató színdarabot. A Monostorból a bakonybéli Borostyán-kúthoz  sétáltunk. Ott megebédeltünk. Majd kis csoportokban elvonulva egy igaz – hamis állításokból álló tesztet töltöttek ki a gyerekek. Délután a Pannon Csillagdában csillagászok vezetésével tárlat bemutatón vettünk részt, majd a Planetáriumban megnéztük a Naptestvér éneke c. filmet.

Fáradtan, de lelkiekben gazdagon, -feltöltődve tértünk haza.

Cziklinné Kertész Hajnalka és Siposné Varga Krisztina

Szt. Gellért 2023
« A 4 »

 

 Comments are Closed

^