Sikerek az Országos Néptáncvetélkedőn Sopronban

Huszadik alkalommal rendezték meg a soproni Országos Néptáncvetélkedőt kedden. Az ország több pontjáról, 256 gyermek vett részt három korcsoportban (lurkó, gyermek, ifjonc).

A tánc sok olyan dolgot tanít a gyerekeknek, amit a mindennapi életben hasznosítani tudnak. Az elméleti tudás mellett a figyelemre is jó hatással van, illetve olyan fizikai képességet kapnak, mint az állóképesség. A gyerekeknek megtanítja a zenéhez való illeszkedést, a táncillemet és azt, hogy egy fiú miként kérje fel a párját, nyúljon a kezéért finoman, nem rángatva. Páros táncnál figyelni kell a zenére, a térbeli elhelyezkedésre, a párra és a társakra is, mindezt úgy igazítva, hogy az előadásmód megfelelő legyen. A szólótáncverseny mint műfaji kategória az egyéni tehetségfejlesztésről szól. Azoknak a táncos gyerekeknek ad egyéni képességfejlesztő programot, akiknek egy adott közösségen belül megvan a saját helyük, de motivációban, tehetségben, szorgalomban kiemelkednek a társaik közül.

A Dr. Pesovár Ernő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény – mely az Ungaresca táncegyüttes utánpótlásáról gondoskodik – is képviseltette magát 3 párral a megmérettetésen gyermek kategóriában. A párokat különböző szombathelyi iskolák diákjai alkották, köztük 3 brenneres is, akik nagyon szép sikereket értek el.

Molnár Rozália (6.n) is és párja, Horváth Ármin (7.b) is a legmagasabb díjban részesült: Rozi aranykeszkenős táncos, Ármin figurás táncos lett.

Pezenhófer Anna (5.b) és külsős párja különdíjat érdemelt.

Aranykeszkenős táncos díjat kapott Spiegel Anna (4.b) osztályos tanulónk is, aki a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolába jár néptáncra Pintér Vica táncostársával együtt.

Szívből gratulálunk a táncosoknak és felkészítőiknek!

Molnárné Dr. Magyar Gabriella



Comments are Closed

^