Óriási sakksiker Vilics Hannától!

A Vilics család beszámolója:

2022. június 6. és július 4.-e között rendezték meg a IX. IBCA (International Braille Chess Association) Sakkcsapat Világbajnokságot – Ohridban, Észak-Macedoniában. Látássérült csapatunk a Vaksakk Olimpián elért helyezés alapján került meghívásra a 16 csapatos világeseményre. A Zámbó Zoltán István, Györkös Lajos, Kovács Apollón, Szilágyi Sámuel Attila, Voján István összetételű rutinos csapatban helyet kapott az ifjúsági korú korcsoportos magyar bajnok, Vilics Hanna is.

A csapat a közel 1000 kilométeres utat mikrobusszal tette meg két nap alatt. Egy éjszakát a kb. félúton levő szerbiai Nis-ben töltöttük, de így is elég megterhelő volt az utazás. A versenyt gyönyörű szép környezetben rendezték meg az Ohridi tó partján található Metropol Lake Resort ** szállodában.

A verseny két csoportban került lebonyolításra, majd 7 fordulót követően még két forduló következett, keresztbe játszással a helyezések eldöntésére. A csoportkör mérkőzésein csapatunk a harmadik helyet tudta megszerezni. Az Ukránok elleni mérkőzés volt a döntő, amelyen 2:1-es állásnál az utolsó partiban tartani kellett volna a döntetlen állást, de ez egy apró hiba miatt nem sikerült. Így az 1-4. helyett az 5-8. helyért játszhattunk. A Lengyel, Ukrán és Magyar csapat kiemelkedett a csoport mezőnyéből. Érdekesség, a magyar csapat több csapatpontot gyűjtött, mint a másik csoport győztese! Csapatunk tartását mutatja, hogy bár a négy közé nem jutott be, az 5. helyet meg tudta szerezni.

Hanna három mérkőzésen kapott szerepet: a Szlovén ellenfele ellen végig jobban ált, de a cserék után ellenfele döntetlent tudott kierőszakolni. A Koszovói ellenfelét meggyőző játékkal tudta legyőzni. Az 5-6. helyről döntő mérkőzésen Indiai ellenfelének döntetlent ajánlott egy teljesen egyenlő állásnál, amit ő habozás nélkül elfogadott. Ezzel a döntetlennel eldőlt, hogy megszereztük az 5. helyet. Összességében az utóbbi évek világversenyein a legjobb eredményét érte el csapatunk.

Teljes híranyag: https://fodisz.hu/hirek/Latasserultek_IX_Sakk_Csapatvilagbajnoksaga.html?fbclid=IwAR2VUdIegQkFw6McorRXagRPhOwC60Oj_Dd2W2cW_eOAySlvYWa5A01NsBE

Szívből gratulálunk, Hanna! Büszkék vagyunk Rád!



Comments are Closed

^