Idegen nyelvi programok iskolánkban

Az elmúlt hetekben több idegen nyelvi programot is szerveztünk diákjainknak. Szeptember végén, a Nyelvek Európai Napjához kapcsolódóan ismét idegen nyelvi szentmiséken vehettek részt nagygimnazistáink. Az angol és német nyelvű misék celebrálását ezúttal is szívesen vállalták Pete Polgár Máté és Schauermann János atyák, akiknek ezúttal is hálásan köszönjük, hogy évről-évre igent mondanak nekünk erre a felkérésre. Szintén köszönjük a közreműködő diákoknak a ministránsi, olvasói, zenei szolgálatot!

Szintén a nyelvek napjához kapcsolódva megkerestünk ismerősöket, valamint egykori (részben „Püspökis/Brenneres”) tanítványokat, hogy az elmúlt évek távlatából meséljenek diákjainknak arról, miért is érdemes idegen nyelveket tanulni. Nem titkolt szándékunk volt ezzel többek között, hogy tanulóink ne csak tőlünk, nyelvtanáraiktól hallják, mennyire fontos ez. Rövid videók formájában végül csaknem harminc felvétel érkezett, melyeket a nyelvórákon néztek meg a gyerekek. Érdekes és tanulságos volt hallgatni tanácsaikat, visszaemlékezéseiket, nyelvtanulási tippjeiket. Igazán színes volt a paletta – hallottunk frissen és kicsit régebben végzett diáktól kezdve, szülőn, nyelvtanáron, Ausztriában dolgozó/élő ismerősön át, egészen lelkipásztorig sok mindenkit. Köszönjük szépen minden közreműködő munkáját!

Októberben ismét megrendeztük a Language Cert nyelvvizsgaközpont ingyenes próbavizsgáját. Évről-évre egyre több tanulónk jelentkezik erre, idén már két előadóban fért csak el a sok diák. B2 és C1 szinten tesztelhették olvasás-, hallásértésüket, valamint íráskészségüket.

Az ezt követő héten egy online zoom előadáson vettek részt 9-10. évfolyamos tanulóink, a YFU Hungary cserediákprogramjával ismerkedhettek meg az érdeklődők. „A YFU egy 70 éves múltra visszatekintő nemzetközi, non-profit szervezet, mely fiatalok oktatási csereprogramjainak szervezésére jött létre, több, mint 60 országban van jelen a világ összes táján.” (www.yfu.hu)

Az előadáson egykori önkéntesek beszéltek „cserediákságukról”. A beszámolók végén a diákok kérdéseket tehettek fel nekik.

A nyelvi programok folytatódnak: novembertől az Euroexam nyelvvizsgaközpont vizsgabemutató előadásait szervezzük diákjainknak kétheti rendszerességgel, elsősorban a német nyelvvizsgára fókuszálva.

Vassné Szilvágyi Mónika, az idegen nyelvi munkaközösség vezetője

Idegen nyelvi szentmise 2021


Comments are Closed

^