hétfő, november 8th, 2021

Jelenleg napok szerint tallóz...

 

Maszkviselés

Tisztelt Szülők!

Tájékoztatom Önöket, hogy a koronavírus járvány erősödése miatt iskolánkban is fokozzuk a védelmi intézkedéseket. A diákoknak és az iskolában tartózkodó felnőtteknek 2021. november 10-től, szerdától szájmaszk használata kötelező az osztálytermen és a tanórákon kívül az iskolaépületben, szentmisék alatt valamint az ebédlőben várakozáskor, így a folyosókon és az aulában is. Az iskolába lépéskor a diákoknak és a felnőtteknek is kötelező a kézfertőtlenítő használata.

Kérem Önöket, hogy az igazoltan pozitív teszteredménnyel rendelkező családtaggal egy háztartásban élő gyermeküket ne hozzák iskolába, a Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatása alapján járjanak el.

Tisztelettel: Englert Zsolt igazgató

Téli madáretetés

„Madártest” közeli élményben volt része a 4.a osztálynak november 4-én, csütörtökön a Savaria Múzeumban. Az októberre tervezett állatok világnapi program második napját sajnos elmosta az eső és elfújta a szél. Ennek az elmaradt alkalomnak nagyszerű pótlására került sor no-vember első hetében.

A Savaria Múzeum „Téli vendégeink, a madarak” címmel hirdette meg pótló foglalkozását. Ennél aktuálisabb nem is lehetett volna a témaválasztás, hiszen ideje elővenni a madáretetőket.

Rendkívül gazdag programot állítottak össze a nem kevés iskolai és óvodás csoportnak: a délelőttöt 11 állomásra osztották fel. Ráhangolódásképpen rögtön elsőként két élő ragadozó madarat ismerhettünk meg. A madarak szempontjából szerencsétlen, de a gyerekek számára szerencsésnek mondható baleset következtében a kőszegi Chernel-kert kórházába került, és később kézre szoktatott vércsét és erdei fülesbaglyot hozták el közénk gondozóik. A gyermekek nagy figyelemmel és csendben hallgatták az ápolók beszámolóját a madarak szokásairól. Élőben is megcsodálhattuk ragadozó életmódjukhoz alkalmazkodott testfelépítésüket, melyről ugyan tanultunk, de így közelről, az teljesen más.

A továbbiakban egymás követték az előadások, és a kézműves foglalkozások: a madárvonulásról hallhattunk beszámolót, megismerve a kóborló madár fogalmát is, majd kitömött madarakat kellett felismerni. Volt köztük papírból készült ökörszem is, aki mint tudjuk „parányi, kuporog az ágon, és vidáman dalolja a tél kellős közepén, hogy süt még nap a nyáron”. A bemutatott madarak mindegyike a télre is itt marad nálunk, tehát meg kell oldani etetésüket. Erre is kaptunk jó ötleteket, etető és ennivaló témában is.

Majd sorjáztak a kézműves foglakozások, amelyeknek keretében madár origami, agyagmadár mintázása, és odú-lakó játék készítése várta a rendkívül lelkes fiatalokat.

A tartalmas délelőtt végén jóleső fáradtsággal, élményekkel és kézműves alkotásokkal gazdagodva tértünk vissza az iskola falai közé.

Köszönjük a szervezőknek az élmény dús délelőttöt!

Kép és szöveg: Lendli Erzsébet

Téli madáretetés
« 1 A 3 »
^