„Generációk találkozása” – Brenneres diákok látogatása az idősek otthonában

Felejthetetlen élményben volt része iskolánk 5. b osztályos tanulóinak, amikor látogatást tettek a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ Kálvária utcai idősek otthonában.

Egy beszélgetős, vetélkedővel, játékos feladatokkal tarkított délutánt terveztünk, ahol az idősek együtt játszanak a gyerekekkel. Az otthon vezetőjével megbeszéltük, hogy meghirdeti a programot az idősek körében, de azt nem tudja, hogy mekkora lesz az érdeklődés és hányan vesznek részt rajta.

Tanulóinkkal, nagy izgalommal készültünk a találkozásra, örömmel és lelkesen készítettük ajándékainkat, a horgolt angyalkákat és az origami tulipánokat.

Az otthonba érkezve nagy meglepetés fogadott bennünket, mert olyan sokan vártak ránk, hogy 3 termet kellett egybenyitni, hogy elférjünk. A bemutatkozás és a kezdeti megszeppenés után, a kedves, jó humorú gondozónők, azonnal csoportokra osztották a népes társaságot.  Olyan csapatokat alakítottunk ki, melyben vegyesen voltak az idősek és a gyerekek. Felemelő érzés volt látni, ahogy magába feledkezve, hangosan nevetve, lelkesen játszott idős és fiatal.  A szellemi totó, a mozaik kirakó, a különféle vicces feladatok, a szólások-mondások megfejtése és az olyan ügyességi feladatok, mint a célba dobás, ütés annyira magával ragadták a játékosokat, hogy nem is akarták abbahagyni. A vetélkedő lufi-fújó versennyel zárult, ahol néhány néni többször is akart szerepelni, annyira tetszett nekik a feladat.

Amíg a szervezők az eredményt számolták, mi átadtuk az ajándékainkat az időseknek, akik nagyon örültek neki és régi népdalokat énekelve, történeteket mesélve köszönték meg. Az eredményhirdetés után az otthon lakói megvendégeltek bennünket, finom teával, szörpökkel, édességgel. Jó hangulatú beszélgetéssel zártuk a tartalmas és hosszú délutánt.

Nagyon jól éreztük magunkat, jó volt látni a mosolyt, az örömöt az idősek arcán, de ugyan ilyen jó volt látni a lelkesedést a tanulóinkon. Mindnyájan éreztük, hogy ez nem egy egyszeri alkalom volt, hanem egy tartós kapcsolat kezdete. Minden résztvevőt megérintett az a nagyszülő unoka hangulat, ami az együtt töltött idő alatt kialakult.

Szeretni és szeretve lenni jó! Tanulóink megtapasztalták, hogy a másokra való odafigyelés, a másokon való segítés és törődés milyen felemelő érzés, hogy az idősebb generáció tisztelete mennyire fontos. Apró figyelmességgel mennyi szeretetet lehet adni és ennek révén mennyi szeretetet lehet kapni, ettől pedig jobb emberekké válhatunk.

Karagityné Geiger Szilvia  5. b osztályfőnöke

Idősek otthonában 2019


Comments are Closed

^