Emlékezés a holokauszt áldozataira

A magyar kormányzat 2000-ben határozott arról, hogy április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja legyen. Az első ilyen megemlékezést 2001-ben tartották. 1944-ben a náci megszállókkal együttműködő magyar közigazgatás és rendvédelem tagjai ezen a napon kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását a korabeli Magyarország kárpátaljai területén.

Most már hagyomány iskolánkban, hogy minden évben e napon gyászmise keretében közösen imádkozunk az áldozatokért. Pete Polgár Máté atya a felsősöket és a gimnazistákat hívta a reggeli szentmisére. Prédikációjában két emberi sorsot mutatott be: először azt a falusi zsidó kereskedő életét állította példaként a fiatalok elé, aki a családjával egyedüli zsidóként a faluban az ökumenizmus jegyében élt. Húsvétkor a keresztény gyerekeket mindig meglepte valamilyen aprósággal. Évek múlva ezek a fiatalok hurcolták el, akik naponta vajaskenyeret kaptak tőle, de ő mindvégig állhatatos maradt. A másik példa Szerb Antal volt, akinek keresztapja Prohászka Ottokár lett. Az egyetemen a hozzá hasonló fiatalokkal együtt létrehozták a Barabások kört. Együtt alkottak, gondolkodtak és imádkoztak, de elhurcolták munkatáborba, Balfon pedig a nyilas suhancok agyonverték.

A szentmise végén Englert Zsolt igazgató és Nagylaki András igazgatóhelyettes jutalmazta azokat a diákokat, akik az elmúlt időszakban országos, területi, megyei, egyházmegyei versenyeken szép eredménnyel „tértek haza”. Nem is voltak kevesen, hiszen mintegy 140 tanulónk kapott egy kis elismerést. Gratulálunk mindenkinek és egyben köszönjük kollégáink munkáját is!

Szöveg: H.Pezenhófer Brigitta, fotó: Molnárné Magyar Gabriella

Holokauszt 2019

 

Comments are Closed

^