Ismét Szegeden jártak diákjaink!

A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány 2019-ben immár tizenharmadik alkalommal rendezte meg a Szegedi Tudós Akadémia diákkonferenciáját Szegeden, amelyen Dallos Boglárka, Haller Dorka és Werderits Hanna, 10.N osztályos tanulók vettek részt, Melegáné Somogyi Tímea tanárnő kíséretében. A kétnapos rendezvény során rengeteg érdekességgel bővülhetett tudásunk és tapasztalataink tárháza. A nívós esemény központi témája a neurobiológiát foglalta magába az alapoktól a haladószintig.

A hétfő délelőtt folyamán különféle kiscsoportos foglalkozásokon volt alkalmunk részt venni. A laborgyakorlaton a metszetek tanulmányozásának és készítésének módjával ismerkedtünk meg. Baranyai József prezentációja biztosította a ráhangolódást a főelőadásra, amelyet Erwin Neher, Nobel-díjas kutató tartott neurobiológiában elért eredményeiről, amely az ioncsatornák működésének vizsgálatát és a patch clamp technika kidolgozását jelentette. Ezt követően lehetősége nyílt a kíváncsi hallgatóknak kérdések feltevésére. Mind az előadás, mind a diszkusszió angol nyelven folyt, ezáltal az idegennyelvet is gyakorolhattuk. Estére lenyűgöző gálaműsorral és vacsorával készültek számunkra.

Kedden a Szent-Györgyi Programban résztvevő diákok jelenlegi kutatásaikról számoltak be és részletesen elmagyarázták az adott ösztöndíj megszerzésének feltételeit. Délután már csak a budapesti átszállással és a hatórás úttal kellett megküzdenünk, mielőtt kipihenhettük volna ennek a két felejthetetlen napnak az élményeit.

Dallos Boglárka 10.N



Comments are Closed

^