I. Brenner-est iskolánkban

Nagy izgalommal vártuk gimnazistáinkkal 2018. szeptember 25-ét, hiszen ezen a napon tartottuk iskolánk első Brenner-estjét, amelyre diákjainkon kívül szeretettel vártuk a szülőket és a kollégákat is. Pete Polgár Máté atyával beszélgettek 10. és 11. osztályos tanulóink a lelkipásztori illetve az írói hivatásáról.

Máté atya első könyve, amely “A lelkész lánya” címet viseli, megjelenése óta nagy sikernek örvend. Fogl Noémi, Hetényi Adél, Lénárd Anna és Dallos Boglárka faggatták arról iskolánk lelkipásztorát, mióta ír, milyen írói technikákat alkalmaz. Az est házigazdája Vámosi Áron, 11.n osztályos tanuló volt. A beszélgetés közben Gaspari Balázs (10.n) bemutatta nekünk, milyen szervezet a Ku-Klux-Klán, mely században milyen célokat tűzött ki célul magának, így akik a könyvet a bemutató után olvassák, még könnyebben értelmezik a regény történelmi hátterét. Az est folyamán verset mondott Bakk Sára, 9.n osztályos tanuló. A hagyományteremtő szándékkal útjára indított első Brenner-est egy meglepetéssel zárult, hiszen Máté atya kerek születésnapjára egy az életének fontosabb eseményeiből összeállított zenés videót láthatott a közönség, amelynek elkészítésében Vassné Szilvágyi Mónika tanárnő vállalta a legnagyobb szerepet.

És hogy mi is lenne a Brenner-estek célja?

Amikor augusztusban az idei tanév tervezése kapcsán arról beszélgettünk, hogy kifejezetten gimnazistáinknak milyen programokkal kedveskedhetnénk, hogyan segíthetnénk az ő hivatásválasztásukat, egyből felmerült bennem ennek a programsorozatnak a lehetősége. A pályaorientációs napok keretében ugyan megismerkedhetnek diákjaink egy-egy szakmával, egy-egy területtel, de ott nincs idő kérdezni, nincs idő megállni, nincs idő elgondolkodni.

A Brenner-estek célja, olyan hivatással rendelkező személyiségek bemutatása, akik lelkiismeretesen végzik mindennapi tevékenységüket, olyan pályát választottak, amelyben ki tudnak teljesedni. A hivatás szót szeretnénk a középpontba állítani és azt, hogy lássák diákjaink, ez nem egy egyszerű út, de érdemes megtalálni azt a területet, ahol ők is kibontakoztathatják a tehetségüket! Marie Curie mondta: “Hinnünk kell, hogy tehetségegesek vagyunk valamiben és ezt a valamit bármi áron el kell érnünk!” Szeretnénk gimnazistáinkat ebben támogatni, hogy felfedezzék saját talentumaikat!Fontos, hogy szerepet kapjanak ők maguk is ezeken az esteken. Most kell megtanulniuk szerepelni, kiállni, bátran kérdezni.

Szeretnénk megszólítani a szülőket is! Legyenek partnereink abban, hogy megtaláljuk közösen azt az utat, amely gyermekeiknek a legmegfelelőbb lesz! Amennyiben ötletük van arra vonatkozóan, hogy kiket szólíthatnánk meg főszereplőként, beszélgetőtársként, kérem, hogy feltétlen jelezzék nekünk! Igazi példákat szeretnénk diákjaink elé állítani! Szeretnénk, ha legalább három ilyen alkalom lenne egy tanévben, amikor kevésbé kötött keretek között ülhetnek le diákjaink azokkal az emberekkel, akik valóban megtalálták hivatásukat, munkájukat hitelesen végzik nap mint nap!

I. Brenner est
« 1 A 2 »

Molnár Péter sajtóreferens beszámolója az estről egyházmegyénk honlapján olvasható:

I. Brenner-est a Boldog Brenner János Általános Iskola és Gimnáziumban – Szombathelyi Egyházmegye

 

Fotó: Elek Soma 11.n

 

Comments are Closed

^