Hulladékból szoboregyüttes

Múlt tanév novemberében találkoztam a Trash Art Magyarország művészeti pályázat kiírásával. Igencsak felkeltette az érdeklődésem e verseny lehetősége.

A Gödöllőn megrendezett Nemzetközi Természetfilm Fesztivál keretében már 2017 májusában a Trash Art művészeti program hatalmas szobrokkal és installációkkal szerepelt a művész és amatőr kategóriában. Idén a középiskolás diákok számára is megnyílt az út, hogy megismerkedhessenek az újszerű stílussal, látásmóddal, eszközhasználattal, amelyben a látszólag értéktelen hulladék művészeti alkotásként éled újjá.

2018-ban a „Biodiverzitás”, azaz a biológiai sokféleség, illetve az ebben bekövetkezett – ember okozta hatások – kerültek a fókuszba.

A program széles körben kívánja felhívni az emberek figyelmét a tudatos fogyasztásra, a hulladékcsökkentésre és az újrahasznosítás fontosságára, melyek a XXI. század egyik legfőbb céljához, a körforgásos gazdaság megvalósulásához járulnak hozzá.

Különleges helyzetben vagyunk mi, emberek, hiszen mi alakítjuk környezetünket. Hatásunk a bolygóra nemcsak negatív, hanem pozitív is lehet. Az tehát, hogy milyen jövő vár ránk és a többi élőlényre, csakis rajtunk múlik.

A Trash Art Magyarország célja, hogy minden más mellett a szobrokkal is felhívja a figyelmet az újrahasznosítható hulladékban rejlő értékre, amit meg kell becsülni és minél magasabb szinten vissza kell juttatni a körforgásba.

A szobrok a környezet nagyköveteiként hírül viszik, hogy a pazarlás, a gyorsfogyasztás helyett a környezettudatosság az emberiség hosszú távú boldogulásának sarokköve.

Iskolánkban a 9., 10. évfolyam diákjaival közösen alkottuk meg a kiírt pályázatra elképzelt szoboregyüttest, újrahasznosított alapanyagokból. A kompozíció középpontjában a jelen kor embere került, akiben a kérdések sokasága választ keresnek, és döntések elé állítják. Ami kicsiben jelen van az emberben, az a világban is megjelenik. Gondolataink, majd cselekedeteink kihatnak környezetünkre és rombolják, vagy építik azt. Felelősek vagyunk magunkért és a világért! Alkotásunk több szinten – a lélek mélységétől a fizikai valóságig – hívja fel a figyelmet a következményekre. A több dimenziós kifejezésre szimbolikus formákat is használtunk és pár mondatban meg is fogalmaztuk.

Május 24-én szállítottuk a szobrokat Gödöllőre a Grassalkovich-kastélyhoz, ahol művész, amatőr és diák kategóriában állították ki a műveket, majd Áder János köztársasági elnök úr sajtótájékoztató után (hatalmas esőben) megtekintette azokat. A díjátadón munkánkat elismerésben részesítették. (A pontok alapján második helyezést értünk el.)

Marton Katalin

Képzőművész-tanár

TrashART

Comments are Closed

^