Erdélyi diákok a Brenner gimnáziumban

A „Határtalanul! Együttműködés középiskolák között” program keretében 42 erdélyi diák és 2 kísérőtanár érkezett a Brenner gimnáziumba a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumból. Az utazást a Brenner iskola 10. és 11. osztályosainak sikeres pályázata tette lehetővé, így első alkalommal valósulhatott meg találkozó határon túli magyar diákokkal az intézményben.

A keddi napot a két iskola tanulói együtt töltötték. Délelőtt a vendéglátó Brenner gimnáziumban kezdődtek a közös programok. Englert Zsolt igazgató úr köszöntő szavait követően az osztályok rövid bemutatkozása következett, amelyet saját forgatású kisfilmekkel, illetve ppt bemutatóval illusztráltak a tanulók. Ezután az iskola bejárása következett, a brenneres diákok kalauzolásával ismerkedhettek meg az erdélyiek az épülettel, az itteni tanulási lehetőségekkel, magyar társaik életével. A program végén a vendégeket finom falatokkal kínálták a házigazdák, majd délután a város megtekintésével folytatódott a nap.

Az első állomás a Székesegyház volt, ahol dr. Székely János püspök atya személyesen fogadta az erdélyi csoportot, a kísérő brenneres diákokat és tanáraikat. A sok lépcső megmászása után a Székesegyház tornyából gyönyörködtünk a kilátásban, s megtekintettük a Madonna-kápolna feletti oratóriumban levő kiállítást, amely a Székesegyház lebombázása során okozott pusztítást, az újjáépítést mutatja be.  A templomban Püspök atya vezette a csoportot, a Madonna kápolnában közös imára is sor került, valamint felcsendült a „régi” székely himnusz, amely mindannyiunk szívét megdobogtatta. Ezt követően a püspöki palota termeit, kiállításait csodálhattuk meg, majd Püspök atya vendéglátását élvezhettük.

Köszönjük Püspök atyának ezt a szeretetteljes, szívélyes fogadtatást.

Szombathely nevezetességeivel ismerkedhettek meg ezután az erdélyi diákok. A belvárost kisebb csoportokban a szombathelyiek vezetésével tekintették meg, akik előre felkészültek az idegenvezetésre. A séta során lehetőség nyílt ismerkedésre, beszélgetésre, megfigyelni a székely nyelvjárás jellegzetességeit. Az utolsó állomás a Szent Márton-templom és Látogatóközpont volt, ahol Schauermann János atya érdekes dolgokat mesélt a híres Szentről és a templom történetéről.

A nap programja vacsora után közös sporttal, focival, kosárlabdameccsekkel, vidám beszélgetéssel folytatódott az iskola tornacsarnokában.

Fárasztó, de tartalmas napot töltöttek együtt a diákok, amelynek során nemcsak a városról, a nevezeteségekről, az iskoláról gyűjtött új információkkal gazdagodtak, hanem kissé bepillanthattak egymás életébe, és tán új barátságok is szövődtek.

 

Erdély 01
« 1 A 2 »

Szöveg: Tangl Lászlóné

Fotó: Németh Roland

Vámosi Áron 11.n



Comments are Closed

^