SIKERT ARATOTT A FILMÜNK, avagy a ’Ne menj el mellette!’ pályázat eredményhirdetése

A Miniszterelnökség Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkársága 2018 tavaszán pályázatot hirdetett a Kulturális Örökség Európai Éve alkalmából általános és középiskolás diákok számára, NE MENJ EL MELLETTE! címmel. A felhívásra iskolánk három diákja, Gaspari Balázs (10.N), Melega Miklós (10.N) és jómagam készítettünk egy dokumentumfilmet a szombathelyi Brenner-villa történetéről, állapotáról.

A sok munkával járó feladat hosszú útjának végét a budapesti díjátadó jelentette. Szeptember 14-én a Parlament Vadásztermében tartották a pályázat eredményhirdetésével egybekötött díjátadót a Kulturális Örökség Napjai magyar megnyitó ünnepségének keretei között. Az eredményről már előző héten tájékoztattak minket emailben. Az ünnepélyre csak az első három díjazott – köztük a mi csapatunk – kapott meghívást. Az esemény előtt körbenéztünk a Parlamentben és megállapítottuk, hogy továbbra is büszkék lehetünk országunk házára.

A rendezvény kezdetén Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára köszöntötte az egybegyűlteket. Tudatosította bennünk, hogy a „kultúrát nem lehet örökölni”, újra és újra meg kell azt szerezni.

Az eseményen először az európai örökségek közé frissen bekerülő magyar hagyományokról esett szó, ezeket mutatták be és díjazták. Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára felidézte: „éppen tíz évvel ezelőtt jött létre a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzéke, amely közvetíti és nyilvántartja a hazánk területén fellelhető sokféle közösségi tudást, kulturális gyakorlatot és hagyományt.

„Műemlékeink építészeti alkotások, remekművek és mint ilyenek, fontos, hogy ne a pusztulás üzenetét hordozzák magukban” – fogalmazott Tuzson Bence, majd következett a pályázat eredményhirdetése és a díjátadás. Csapatunk második helyezést szerzett a Brenner-villát bemutató dokumentumfilmmel. Az oklevelünket Tuzson Bence Közszolgálatért felelős államtitkár úrtól vehettük át.

https://www.youtube.com/watch?v=mCry4lKvKG8&app=desktop

Díjazásként egy pénzösszeget kaptunk, amelyet utazásra, műemlék helyreállítására lehet fordítani. Ennek felhasználásáról még nem döntöttünk, de igyekszünk minél hasznosabb módon elkölteni.

A pályázat ezzel lezárult, de továbbra is szem előtt tartjuk távlati célunkat és megpróbálunk minden adandó alkalmat megragadni arra, hogy felhívjuk a figyelmet a Brenner-villa romló állapotára és megmentésének szükségességére. Erre hamarosan remek alkalom nyílik számunkra, ugyanis pályamunkánkat az Európa Tanácsnak is továbbították, és filmünket beválasztották a 10 legjobb európai alkotás közé. 2018. novemberében ezért Strasbourgba utazhatunk, ahol nemzetközi nyilvánosság előtt mutathatjuk be projektünket. Bízunk abban, hogy ez az esemény is elősegíti a villa sorsának rendeződését, hiszen ez az épület iskolánk névadójának, Boldog Brenner Jánosnak a szülőháza.

Vámosi Áron 11.N

Ne menj el mellette - eredményhirdetés


Comments are Closed

^