Idén is ÖKO-TÁBORBAN jártak a brenneresek

A Brenner iskola felső tagozatos, a biológia és a természet iránt érdeklődő tanulói idén a festői szépségű Őrségben táboroztak. Őrimagyarósdon, az erdő szélén fekvő, szépen kialakított, gondozott, gangos régimódi ház, a hozzátartozó nagy udvar és a hatalmas, madárzajos erdő volt az otthonunk.

A tábor célja, hogy a tanulók átfogó ismereteket, tapasztalatokat és élményeket szerezzenek az ökotudatos életmód érvényesíthetőségéről a gyakorlatban. Fontos része továbbá olyan szemlélet, értékrend bemutatása, amely előtérbe helyezi környezettudatosságot és a környezet védelmét. Ezen felül jelentős szerepet kap a közösségformálás, ezt sok játékkal, túrával, kézműves foglalkozással és sportversennyel valósítjuk meg.

A tanulóknak lehetőségük volt a hosszú tanösvényen sétálva megismerkedni a környék állat- és növényvilágával. Mivel az előző hetek mostoha időjárása fürdésre alkalmatlanná tette Vadása-tavat, csak a tó partján lévő sportpályákat és fajátszóteret vették birtokba a gyerekek. Fürödni a távolabb lévő Borostyán-tóhoz mentünk, az első napon egy nagyon kemény és megerőltető gyalogtúrával.

Első este kürtöskalácssütő mester tanította meg gyermekeinknek a tészta elkészítésének, feltekerésének és sütésének rejtelmeit és fogásait.

A szakmai programok a délelőtt folyamán zajlottak, kedden a növényvilág, szerdán az állatvilág megismerése, és az ezzel kapcsolatos tudnivalók elsajátítása szerepelt a programban.

Nagy sikert aratott az akadályverseny, ahol a csapatok menetlevelet vezetve, az állomásokon a kilencedikes diákok segítségével oldották meg az érdekes, izgalmas rejtvényeket, a növény és állatfelismerést, a meghatározást és a környezetvédelmi feladatokat. A pihenést a folyamatos sportversenyek, foci- és röpimeccsek, illetve az éppen zajló VB mérkőzések megtekintése és a szurkolás biztosította.

Kedd délután egy újabb mesterséget ismertünk meg, hiszen őrségi fazekasmester tanította meg az agyagdarab megmunkálását, a korong használatát és csodaszép „mesterművek” készültek. Tanulóinkat megérintette az anyag és a vele való munka, nagy átéléssel és odaadással készítették el szebbnél szebb alkotásaikat.

Délután iskolánk lelkésze Máté atya tartott tábori misét az erdő csendjében: a nagyon meghitt, barátságos, jó hangulatú szertartás lelki felüdülés volt tanítványainknak.

Este a vacsorát követően a fele sem igaz vetélkedőn mérhették össze tudásukat a csapatok, ahol kiderült, hogy a lányok kevésbé hiszékenyek a fiúkkal szemben. Szerdán az állatos ismereteink bővítése után kézműves foglalkozás keretében gyöngyfűzés, karkötőfonás, kavicsbatikolás, kavicsfestés, képkeretkészítés következett, hogy kedves ajándékokkal térjenek haza. Délután ismét a napsütötte vízparté volt a szerep, ahol a lányaink a vízben próbálták, gyakorolták az esti táncot, mely olyan hangulatos volt, hogy a nagyfiúk is beálltak és megtanulták. Műsorukkal esti előadáson nem kis derültséget keltve a tábor lakói között a tábortűz meghitt és hangulatos fényében.

Ismét nagyon jó kis csapat volt együtt, igaz a nagy részük évről-évre fontosnak tartja a táborban való részvételt. Öröm volt látni, hogy milyen komolysággal vesznek részt a szakmai programokon, melyeken sokat tanulnak az élővilágról, de ami még fontosabb, hogy elkötelezett hívei lesznek a természet szeretetének és természet védelmének.

szöveg: Karagityné Geiger Szilvia

Ökotábor_2018
« A 5 »

fotó: Tangl LászlónéComments are Closed

^