Versmondó verseny Finta Sándor emlékére

2018. április 6-án rendezte meg a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium, immár hetedik alkalommal, Finta Sándor versmondó versenyét általános és középiskolás diákok számára. A költészet napjához kapcsolódó rendezvénnyel a Püspöki Elemi Iskola egykori igazgatójára, költő-tanárára emlékeztek.  Az eseményen részt vett Finta Sándor unokája dr. Császár Tamás.

A versenynek az intézmény könyvtára adott helyet. A megnyitó műsorban a nyolcadikos Pagano Loretta a Szabadság, szerelem című dalt énekelte, majd Papp Zsolt 6. m osztályos tanuló Romhányi József meséjét adta elő. Englert Zsolt, az iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

A megmérettetésre 12 iskolából érkeztek versenyzők. A 17 általános és 7 középiskolás diák egy kötelező Finta Sándor, valamint egy szabadon választott verssel készült, amelyek közt szerepeltek tréfás gyerekversek, bonyolult gondolati költemények, szerelmi és háborús témák is.

Az előadásokat Szakály Szilvia, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium magyartanára értékelte. Kiemelte, hogy a döntésben fontos szempont volt a versenyzők színvonalas, szöveghű versmondása, és a nagy átéléssel tolmácsolt előadás. A szakmai zsűriben helyet foglalt még Komondi Gabriella, a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár könyvtárosa,valamint Márczi Renáta, a Dr. Tolnay Sándor Általános Iskola könyvtárosa, a Ferrum Színházi Társulás színésze. A zsűri 6 arany, 8 ezüst és 10 bronz minősítést osztott ki a versenyzőknek, akik az oklevél mellé értékes könyvjutalmat is kaptak.

Arany minősítést vehettek át:

Fliegler Ábel (Szent László Katolikus Ált. Isk.)

Kocsis Éva (Dési Huber István Ált. Isk.)

Pintér Rafael (Brenner János Ált. Isk., Gimn.)

Praefort Lili (Dési Huber István Ált. Isk.)

Rákos Róbert (Mindszenty József Ált. Isk., Gimn.)

Zsohár Veronika (Premontrei Gimn.)

Dr. Császár Tamás megköszönte a szervezők munkáját, és elismerően szólt a versenyzők előadásáról. Elmondta, hogy számára olyan lelki élményt jelentett a diákok őszinte szavalása, amely ünneppé varázsolta a hétköznapot. A család által felajánlott különdíjakat négy diák vehette át Finta Sándor unokájától.

Különdíjasok:

Kondics Lilla, Fliegler Ábel, Zsohár Veronika, Rátkai Bálint

A színvonalas és meghitt hangulatú rendezvény méltó módon emlékezett Finta Sándorra, a költőre és pedagógusra.

Finta_2018
« A 9 »

Szöveg: Tangl Lászlóné

Fotó: H. Pezenhófer Brigitta

 

 Comments are Closed

^