Biológia diákkonferencia Szegeden

A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány 2018-ban immár tizenegyedik alkalommal rendezte meg a Szegedi Tudós Akadémia diákkonferenciáját Szegeden, amelyen Plander Csenge, 10.N és Dallos Boglárka, 9.N osztályos tanulók vettek részt, dr. Melegáné Somogyi Tímea tanárnő kíséretében.

Március 21-én a hosszas vonatozás és a szobában való gyors berendezkedés után máris programmal vártak minket a Novotel Hotel konferenciatermében, ahol több csoportban, 10-12 fővel kerekasztal-beszélgetések kezdődtek. A Szegedi Tudományegyetem két-két hallgatója ismertette a diákokkal a fontos tudnivalókat az alapítvány programjairól. Egy teszt segítségével mutatták be munkájukat, kutatásaik lényegét és információkat is szerezhettünk az érettségi vizsgákról. Ezt követte a bőséges vacsora, majd tettünk egy sétát a városban. A kanyargó Tiszán kívül megnéztük a híres Szegedi Dómot, másnéven a Fogadalmi Templomot és a Szegedi Nemzeti Színházat is.

A következő nap reggeli után a szervezők Hódmezővásárhelyre vitték a résztvevőket busszal, ahol a Németh László Gimnáziumban tartottak egy laboratóriumi gyakorlatot. Bár a mi évfolyamunk még nem tanult embertant, mégis érdekes és érthető feladatot kaptunk: a megfőzött sertés gégéből preparáljuk ki a porcokat és helyezzük el a kapott ábra megfelelő részéhez. Majd a sertés tüdőt vettük szemügyre: a gyakorlatot vezető tanár kompresszorral felfújt egy tüdőt, mi pedig fecskendővel ismételtük meg a kísérletet kisebb szervdarabokon. A vízpróbát is elvégeztük a tüdő egy darabjával: úszott a vízen. Ebéd után egy előadást hallgattunk meg, amely átfogó képet adott a hippocampus működéséről, és segítette a délutáni plenáris ülésen hallottak megértését. Délután minden résztvevő átvonult a Kongresszusi terembe, ahol az eredeti tervvel ellentétben angol helyett szerencsére magyarul folytak az előadások. Varró András, a SZTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet tanszékvezető tanára és Bert Sakmann, Nobel-díjas nyitotta meg az ülést, amelyet Hegyi Péter, SZTE ÁOK egyetemi tanár folytatott, bemutatva a Szegedi Tudós Akadémia történetét. Ezután Bán Sándor, tankönyvíró, gimnáziumi tanártól hallhattunk részletes beszámolót az SZTA középiskolai programjáról. Ezt követte a fő előadás, amelyet Buzsáki György, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora, agykutató tartott. Bemutatta a kognitív (gondolkodáson alapuló) tevékenység motorikus eredetét, mellyel megcáfolta azt a hipotézist, hogy a hippocampus csak az emlékek megőrzésére szolgál. Az előadás után volt lehetőségünk különböző kérdéseket feltenni a témával kapcsolatban. Ezután este nyolckor a Szegedi Nemzeti Színházban került sor a Gálaműsorra, valamint a 2018. évi Talentum-díj átadására. A műsoron különféle területekről érkezett néptánc egyesületek szerepeltek. Ezt követte egy állófogadás, ahol bőséges vacsorát szolgáltak fel.

Március 23-án, pénteken indultunk haza. Sajnos az úton megtapasztaltuk a tömegközlekedésben időnként előforduló szervezetlenséget, de ettől eltekintve rengeteg élménnyel és tudományos ismerettel gazdagodtunk ebben a három napban.

Cikk: Dallos Boglárka 9.n és Plander Csenge 10.N

Szeged_2018
« A 2 »

 Comments are Closed

^