A holokauszt áldozataira emlékeztünk

2018. április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja: 1944-ben a náci megszállókkal együttműködő magyar közigazgatás és rendvédelem tagjai ezen a napon kezdték meg az első gettók, gyűjtőtáborok felállítását a korabeli Magyarország kárpátaljai területén.

Az 1941-es népszámlálás 725 ezer izraelitát mutatott ki a revíziós lépések után megnövekedett területű országban. Kétharmaduk meghalt a munkaszolgálat, a deportálások, a tudatos népirtás következtében. A vidéki zsidóság gyakorlatilag teljesen megsemmisült, a Budapesten élők közül mintegy 100 ezren menekültek meg. A történészek 5 ezer és 70 ezer közé teszik azoknak a magyarországi romáknak a számát, akik a holokauszt áldozataiként koncentrációs táborokban vesztették életüket. De nemcsak a zsidóság fogyatkozott meg, hanem mi keresztények is.

Az áldozatokra emlékeztünk hétfőn reggel: Pete Polgár Máté atya, iskolánk lelkipásztora lelki üdvükért mutatott be szentmisét, amelyen felső tagozatos és gimnazista diákjaink vettek részt. A szentmisét követően az egyes tanórákon is lehetőség nyílt arra, hogy a tanulók feltehessék kérdéseiket ezzel kapcsolatban: Vassné Szilvágyi Mónika tanárnő angol óráján például megismerhették Jane Hainingot, aki a „budapesti skót misszió mártírja”, az internátus vezetőjeként nőket és gyerekeket bújtatott, de később velük együtt deportálták Auschwitzba, ahol gázkamrában meggyilkolták.

Iskolánk aulájában a szülők és a nagyszülők is megtekinthetik azokat a képeket és írásokat, amelyeket ez a rettenetes tragédia ihletett. Köszönet Tangl Lászlónénak, aki összeállította és Keszte-Orvos Krisztina kolléganőnknek, aki elkészítette a kápolna melletti falon ezt a megrendítő kiállítást.

Holokauszt_2018

Szöveg és fotó: H.Pezenhófer BrigittaComments are Closed

^