Becsengettek! – Megkezdődött a 2017-2018-as tanév a Brenner János Nevelési Központban

Szeptember első napja nemcsak egy átlagos tanév kezdete a 2017-es évben a Brenner János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanulói számára, hiszen 25 éves jubileumát ünnepli az intézmény annak, hogy az egyházi iskolák 1945 utáni államosítása után a jelenlegi iskola jogelődje, a Püspöki Általános Iskola újraindulhatott a vasi megyeszékhelyen.

Kicsik és nagyok gyülekeztek 2017. szeptember első napján a szombathelyi Székesegyház előtt, hogy rég nem látott osztálytársaikkal és tanáraikkal a Jóisten áldását kérjék közösen a tanév kezdetén. A Veni Sancte szentmisét Pete Polgár Máté atya, az iskola új lelkipásztora mutatta be, aki nagy szeretettel köszöntötte a diákokat, tanáraikat és szüleiket. Szentbeszédében kitért Boldog Batthyány-Strattmann László egyik jelmondatára: „Ha boldogok akartok lenni, tegyetek másokat is boldoggá!” A pedagógusok, a szülők, a diákok feladata, hogy felelősséget vállaljanak a másik iránt, tudjanak örülni egymás sikereinek és támogassák egymást a bajban, a szomorúság idején. Brenner János vértanú papunk, az iskola névadójának életpéldáját is a hallgatóság elé állította, hiszen őt rendíthetetlen hite tette naggyá, azaz nemcsak hite, hanem kötelességtudata is. János atya példája üzenet minden brenneres diáknak, tanárnak és szülőnek egyaránt: a hivatás és a kötelességtudat tehet naggyá mindnyájunkat. Máté atya emlékeztetett arra, hogy a fegyelmezett magatartás, a pontosság, a figyelmes imádság, a lelki élet lehetőségeinek a kihasználása legyenek fő céljaink között ebben a tanévben, majd végül a szülőkhöz fordult, és kérte támogatásukat: „A háborút Isten nélkül nem nyerhetjük meg. Nemzetünk, és történelmünk leendői nagyjai itt vannak, ne miattunk ne lehessenek azzá, akiknek Isten szánta őket.”

A szentmisén iskolánk kamarakórusa teljesített zenei szolgálatot Rátkai Imréné és Virágné Geiszler Éva tanárnők vezetésével. A Veni Sancte után felcsendült a „Szentlélek, kérünk, szállj le ránk” című ének, majd Rátkai Bálint 10. n osztályos tanuló szavalta el Aranyosi Ervin: Isten gyermekei című versét.

Ezt követően Englert Zsolt, igazgató úr Böjte Csaba gondolataival köszöntötte az egybegyűlteket: „Nem elég iskolába járni, sokat tanulni, akarj bölcs ember lenni! Lépj bátran, előtted is ott van az út, mely a végtelenbe visz! Amint víz után eped a szomjas, ugyanúgy vágyik bölcs emberekre a világ, légy válasz az imákra s léted kiteljesedik, értelmet lel a földön! Térdelj le, gondold át bölcsen minden tettedet, és meglátod a teremtő Isten akaratát, az időben kibomló világ csodaszép vonásait, melyet ha alázattal testvéreidnek megmutatsz, korod prófétának fog tartani!”

Igazgató úr elmondta: 25 esztendeje annak, hogy a Püspöki Iskola 1948-as megszűnését követően 1992-ben újraindulhatott az oktatás az intézményben. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jubileumi programsorozat részeként a hálaadó szentmise és ünnepség várhatóan 2017. október 20-án lesz.

Englert Zsolt emlékeztetett arra, hogy 25 évvel ezelőtt két osztállyal indult újra az oktatás, ma pedig a 23 osztályban 626 diák kezdi meg a 2017-2018-as tanévet a Brenner iskolában. Igazgató úr külön köszöntötte az első, az ötödik, a nyolcadik illetve a kilencedik osztályos tanulókat, akiknek életében mérföldkő lehet ez az év, hiszen van, akinek az intézmény új, van, aki másik osztályba került vagy más oktatási rendszer szerint tanul ettől az évtől, és van olyan is, aki utolsó tanévét tölti az iskola falain belül. Igazgató úr köszönetét fejezte ki az oktatási intézmény eddigi lelki vezetőjének, Bokor Zoltán atyának, aki Rómában folytatja doktori tanulmányait és egyben szívből köszöntötte Pete Polgár Máté atyát, aki átvette a stafétabotot Zoltán atyától.

Szeretném, hogy továbbhaladva a 25 évvel, sőt a 145 évvel megkezdett úton, iskolánk minden diákja számíthasson segítségre, ha szüksége van rá, de ne csak a szülőktől és nevelőktől, hanem az iskolatársaktól is, […] az összefogás és egymás segítése legyen az első mindenki számára!” – e gondolatok jegyében és a Szentlélek segítségében bízva nyitotta meg Englert Zsolt igazgató úr a 2017-2018-as tanévet.

Cikk: H. Pezenhófer Brigitta

Becsengettek 2017/2018
« A 4 »


Comments are Closed

^