Húsvétra készülve

Április 11-én, kedden nagy izgalommal érkezett mindenki az óvodába, hiszen ezen a napon buszos kirándulás keretén belül kilátogattunk Gencsapátiba, ahol Gombos Bálint atya várt bennünket. Nagy várakozás volt minden kisgyerek számára, hiszen hátizsákkal szálltunk fel a buszra. A két busz egymás mögött haladva érkezett a faluba. Először megtekintettük a gencsi templomot belülről. Minden csoport beült a padokba s közös énekkel, imával kezdtük a templombelső terének felfedezését. Bálint atya elmondta, s megmutatta nekünk melyek a templombelső legfontosabb részei, s azokat hogy hívják. Milyen képeket, freskókat láthatunk, s melyik oltár kit ábrázol. Beszélgettünk arról is, hogy milyen ünnep közeledik, milyen időszak van most, amire a nagyobbak már nagyon ügyesen válaszoltak is.

A templomlátogatás után felszálltunk a buszra s továbbutaztunk a Szent kúthoz és a Stációkhoz. Egy kisebb földúton tudtuk megközelíteni a kutat s a stációkat. Leszálltunk a buszról és ismét gyalogos sétával közelítettük meg a helyet, melyre már Bálint atya is velünk tartott. Végigsétáltuk a 14 stációt, korcsoportonként a megértés szerint elmesélve tekintettük meg az egyes állomásokat.

A Stációk körbesétálása után megnéztük a Szent kutat, majd minden csoport letelepedett egy napsütötte padra. A nap legjobb része következett a gyerekek számára, hiszen ekkor mindenki kivette hátizsákjából az otthonról hozott enni-innivalót, mert hát a hosszú úton mindenki nagyon megéhezett-szomjazott! A busz indulásáig falatoztunk, majd felvettük nyúlcipőinket s irány a busz, mellyel visszautaztunk az óvodákba.

Egy jól sikerült délelőttöt töltöttünk el együtt a két telephely gyermekeivel és dolgozóival közösen. Az időjárás is kegyes volt hozzánk. Eső nem esett, csak nagyon erős szél fújt, de réteges öltözködéssel ezt is kiküszöböltük! A jókedv és az együttlét feledtetett bennünket mindenről!

Húsvétra készülve - Gencsapátiban

A lelkünket tisztítva várjuk a Húsvétot, hiszen húsvétkor ünnepli a kereszténység Jézus Krisztus feltámadását. A húsvét a legrégibb keresztény ünnep és egyúttal a legjelentősebb is az egyházi év ünnepeinek sorában. A húsvét ünnepét megelőző vasárnap, virágvasárnapon arról emlékezik meg az egyház, hogy Krisztus pálmaágakat lengető tömeg éljenzése közepette vonult be szamárháton Jeruzsálembe. A nagycsütörtök (zöldcsütörtök) Krisztusnak az Olajfák-hegyén történt elfogatását idézi emlékezetünkbe. Nagypéntek Krisztus Pilátus általi halálra ítélésének, megostorozásának és kereszthalálának a napja. Nagyszombat este körmenetekkel emlékezik meg a keresztény világ arról, hogy Jézus – amint azt előre megmondta – harmadnap, azaz húsvétvasárnap hajnalán feltámadt halottaiból. Ezért is fontos minden keresztény embernek a húsvét előtti böjt, mellyel tudatosan készítjük lelkünket önvizsgálattal és lemondással Jézus Krisztus halálának és dicsőséges feltámadásának megünneplésére.

 

Ébredj lélek

Ébredj lélek új örömre húsvét reggelén,
sötétség hatalmán úrrá lett a fény.
Nem rejti a sír mélysége, a Megváltó él,
újjászületett az élet, s benne a remény.

E szent öröm gyújtson lángot ma is szívünkben,
ragyogja be fényével, teljes életünket.
Van élet a halál után, aki hitben él,
léte már e földön, boldog újjászületés.

Schvalm Rózsa

Tancsicsné Balogh KrisztinaComments are Closed

^