Nyílt nap a Nap csoportban

A Nap csoport gyermekeinek mindig nagy öröm, ha vendégek érkeznek a csoportba. Nagy várakozással és sok szeretettel készülnek a gyermekek a kicsit más, emelkedett, ünnepi alkalmakra, a vendégvárásra. Így történt ez május 10-én is, amikor szüleiket várták a csoport nyílt napjára. A keddi nap témája a Pünkösd – a Szentlélek eljövetelének ünnepe volt.

A reggeli gyülekezés, szabad játék ideje alatt a szokásos tevékenységek mellett szalvétából rózsát lehetett hajtogatni, és a kislányok maguknak vagy édesanyjuknak fejdíszt, a kisfiúk pedig hajtogatott csákóra ragasztva a rózsát „pörge” kalapot készíthettek. Az elkészült fejdíszek kellékei lettek a délelőtt folyamán megtartott énekes kezdeményezésnek, ahol azok a népi körjátékok kerültek a színre, amelyeket a pünkösdi királyné választások során régen a falvak lányai énekeltek, játszottak.

A folyamatos tízórait követően a hívó ének dallamára a Csendes percek – Elmélkedések ideje következett. A gyertyagyújtást követően a közös ének és a közös ima segítette a gyermekeket a Jézussal történő „beszélgetés”ben, az egymásra figyelésben.

Pünkösd a kereszténység harmadik legfontosabb ünnepe. Beteljesítése, megerősítése a feltámadásnak, az Atyához való fölemeltetésnek, és főleg Jézus maradandó jelenlétének. A Szentlélek eljövetelének módja, Pünkösd ünnepének gyermeki megközelítése az 5-6 éves korosztály számára nehéz feladat. Ha Jézus felől közelítjük meg a témát, akkor viszont a kicsi óvodás gyermekek is képesek megérteni, hiszen azt ők is tudják, hogy milyen nehéz, rossz valaki nélkül élni, egyedül lenni, akár félni. Jézus ígéretéhez híven elküldte maga helyett Apostolainak a Szentlelket, aki segíti, vigasztalja, bátorítja tanítványait, tanácsokat ad, aki láthatatlanul – mindig – mindenhol velük lesz. Így a tanítványok már nem érezték magukat egyedül Jézus nélkül sem és képesek voltak elindulni, hogy a lángnyelvek hatására különböző nyelveken megszólalva tudják Isten szeretetét, teremtő jóságát hirdetni a világ minden táján. El Greco festménye és a Szentlélek eljövetelének népi ábrázolása nagy segítségére volt a gyermekeknek abban, hogy képesek legyenek képzeletüket konkrét formában „megtámogatni”. Jézus felől közelítve a témát a Nap csoportos gyermekek képesek voltak arra, hogy a nyílt napot követő időszak során témában és tartalomban is bővüljenek ismereteik. A hét során megtanulták, hogy Pünkösdöt az egyetemes keresztény egyház születésnapjaként tartjuk számon; hogy: „Örömünnep ez a nap, vigadozzunk rajta, mert az Úr vigaszul a Szentlelket adja. Dicséretre nyisd a szám, tüzesítő Lélek, Uramnak viruljak, ameddig csak élek!”

Számomra mindig öröm megtapasztalni azt, hogy a gyermekek milyen érdeklődően tudnak odafordulni, megnyílni, kibontakozni egy-egy vallásos téma kapcsán, valamint hogy milyen őszinte szeretettel tudnak szüleik felé fordulni, ha közös, örömteli, együtt töltött idővel, tevékenységgel tudják egymást megajándékozni.

Nyílt nap a Nap csoportban 2016.

Horváth Katalin TímeaComments are Closed

^