Közös éneklés az oviban

„A zene leginkább érzelmi töltésével tud hatni a gyerekekre, már egészen kicsi kortól. A gyermek fejlődésének korai szakaszában a környezet hatásait személyes kapcsolatok útján tapasztalhatja meg a gyermek. Ha céltudatos zenei fejlesztésben van része, akkor belső igényévé válik az értékes zene, ami egyetemes emberi érzéseket, nagy feszültségeket hordoz és képes kifejezni.” (Kokas Klára).

A kisgyerekekkel való közös éneklésnek több szinten van „haszna”. Erőteljesen hat az érzelmekre, a mozgásfejlődésre, az értelmi képességek alakulására – az ének mintegy húzza magával a nyelvi fejlődést, valamint több szociális készség (türelem, együttműködés) fejlődésére is jótékony hatással van. Az együtténeklés, az énekkel, mozgással kísért szöveg a gyermekek különböző képességeinek legalább olyan jót tesz, mint a közös játék, egy jó kirándulás vagy az elmaradhatatlan esti mese.

Óvodánkban mára már hagyománnyá vált, hogy a közös óvodai szentmisék előtti időszakban belecsempésszük a közös éneklés örömét a hétköznapokba. Ezen törekvésünk nagy segítője Rettegi Zsolt apuka, aki hosszú idő óta jön hangszereivel, új dalaival és éneklésre, mozgásra serkenti óvodánk összes gyermekét, valamint az óvó néniket és a dadusokat. A jó hangulatú délelőttök során a miséken énekelt dalok mellett a gyermekek kedvenc dalait is szívesen kíséri gitárjával. És hogy a hangzás teljes legyen, rendszeres résztvevői programjainknak Bende Gabriella anyuka furulyával és Tóth Mónika anyuka szintetizátorral. Köszönjük szépen áldozatos munkájukat, mellyel örömtelivé, mosolygóssá, sok esetben kacagóssá teszik a gyermekek napjait!

Közös éneklés

Horváth Katalin Tímea



Comments are Closed

^