Természettudományi táborban kezdtük a szünidőt

A tanév befejezése utáni hétfőn reggel 30 izgatott 4-6. évfolyamos diák toporgott a földszinti előadó előtt, a természettudományi tábor kezdésére várva.

A reggeli ima és az ismerkedés után megbeszéltük a heti programot. Ezután Jakab Mónika néni vezetésével a gyerekek átvonultak egy földszinti osztályterembe, és elkezdődött a kézműves foglalkozás. Mónika néni irányításával drótból és gyöngyből gyönyörű fák készültek az ügyes gyerekkezek alatt. A tízórai után udvari játék következett ebédig.

Az ebéd és egy rövid pihenő után Keszte-Orvos Kriszti néni mutatott be érdekes kémiai kísérleteket, amelyekkel kapcsolatban a színek előállítása és a színkeverés is szóba került. Ezután uzsonnáztunk, majd ismét játék következett a hazaindulásig.

Kedden délelőtt Nagylaki András bácsi is csatlakozott hozzánk. Az Iseumba látogattunk, ahol egy múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt. Sok érdekeset hallottunk a Római Birodalomról, a római császárokról és a rómaiak életéről Pannónia területén. A foglalkozás végén még római pénzérmét is készíthettünk.

Délután Jakab Mónika néni és Sütheő Cili néni mutatott be érdekes fizikai kísérleteket a légnyomással, a hidrosztatikai nyomással, valamint a testek úszásával kapcsolatban. Uzsonna után udvari játékkal zártuk a napot.

Szerdán reggel Gojsza Mónika néni és Káldy Nóra néni várt bennünket a Szent István parkban. Háromfős csapatokat szerveztünk, és egy izgalmas logikai lovagi tornán vehettünk részt. Fáradtan, de jókedvűen érkeztünk vissza az iskolába ebédelni.

Ebéd után két csoportra oszlottunk. Az egyik csoport Nagy Zsuzsa néni vezetésével a nálunk élő madarakról szerzett érdekes információkat. Zsuzsa néni előadása után a gyerekek az udvaron megkereshették az elrejtett papír madarakat, amelyeket ezután kiszínezhettek, és egy talpra rögzítve haza is vihettek.

A másik csoport Jakab Mónika néni irányításával tulipánt és más origamiból készíthető tárgyakat hajtogatott. Másfél óra múlva a két csapat helyet cserélt. Ezt a napot is uzsonnával, majd rövid udvari játékkal zártuk.

Csütörtökön reggel autóbuszra szálltunk, és elindultunk a Gothard Jenő Csillagvizsgálóba. Ott nagy meglepetésünkre először az intézet igazgatója fogadott bennünket, és az ő irányításával a meteoritokról szereztünk érdekes információkat. Ezután az egyik főmunkatárs vezetett tovább bennünket. Megnéztük a Gothard Jenő életét és munkásságát bemutató kiállítást, ahol korabeli kísérleti eszközöket láthattunk. Ezután a jelenbe visszatérve belenézhettünk egy nap-távcsőbe, majd azt a hatalmas tükrös távcsövet nézhetünk meg, amellyel az éjszakai bemutatókat szokták tartani.

Az iskolába visszatérve ebédeltünk, majd kivonultunk a Szent István parkba, ahol Pócza Timi néni irányításával és Ács Dávid bácsi segítségével izgalmas számháborún vehettünk részt. Fáradtan, de jókedvűen gyalogoltunk vissza az iskolába uzsonnázni, majd a napot az udvaron fejeztük be.

Pénteken délelőtt Kinga néni várt bennünket a könyvtárban. Ötfős csapatokban foglaltunk helyet az asztaloknál. Kinga néni nagyon érdekes vetélkedőt állított össze a hazai ételekről. Többek között volt fűszerfelismerés, ételek kitalálása leírás alapján, szó párosítással, illetve betűrejtvényből. A foglalkozást jókedvű székfoglaló játékkal zártuk.

Ebéd után fagyizni mentünk. Az iskolába visszatérve sor került a hét során rendezett vetélkedők eredményhirdetésére, és az oklevelek és a nyeremények átadására. Ezután uzsonnáztunk, majd vidám udvari játékkal zártunk az egyhetes tábort.

 

A táborozók véleménye a táborról:

„Egy igazán élvezetes tábor. Sok újat, érdekeset tanulhattam. Nagyon érdekesek voltak a tanulmányi támpontok. Sok barátot szereztem.”

„Nagyon jól éreztem magam. Nagyon jó helyekre mentünk, pl. Gothard Csillagvizsgáló.”

„Nekem a számháború tetszett nagyon, mert a csapat és a csapatmunka is egyaránt jó volt.”

„Igazából nem tudnék kiemelni egy programot sem, nekem az egész hét tetszett. Talán a kísérletek és a kreatív foglalkozások foglaltak le a legjobban. Nagyon hálás vagyok az összes tanárnak a táborért.”

„A fizikai és kémiai kísérletek nagyon izgalmasak voltak.”

„A legjobb a barkácsolás volt. Nagyon köszönöm, hogy itt lehettem!”

„A kedvencem a logikai lovagi torna volt. Sokat futottunk, nevettünk.”

„Nekem nagyon tetszett a tábor. Bár eleinte féltem, hogy unatkozni fogok, mert az osztályomból egyedül voltam, de közben egy új barátot is szereztem.”

„Nagyon finom volt az étel és a szörp.”

 

Sütheő Cecilia

a tábor szervezője

 

https://drive.google.com/drive/folders/1g4Vc4j5C-9LdX3v8Ifbk0KVs1kNwmyXt?usp=drive_link

 Comments are Closed

^