Fantasztikus siker a megyei elsősegélynyújtó versenyen

Iskolánk történetének első elsősegélynyújtó versenyén vett részt szakköröseink csapata május 25-én. A Dallos Bálint (6.m) által vezetett csapat tagjai Horváth Márton (7.b), Molnár Rozália (6.n), Molnár Zsófia (8.b) és Szőnye Rózsa (8.a) voltak. A ’Mentés másként’ nevű team igazi csapatként dolgozott össze és az előkelő 2. helyet szerezte meg a megyei erőpróbán – csupán 1 ponttal maradt le a dobogó csúcsáról.

A megyei verseny gyermek kategóriájába 5-8. osztályosok nevezhettek. 7 csapat küzdött egymás ellen. 7 kárhelyen kellett sérülteket ellátni. Az általános iskolásoknak ugyanazokban a szituációkban kellett rátermettségüket bizonyítani, mint a középiskolásoknak. Egy-egy helyszínen természetesen több sérültet kellett ellátni. Volt például epilepsziás kisgyermek, gerinc- és koponyasérült felnőtt, szemsérült kisgyermek, darázscsípésre allergiás apuka, klinikai halott. A legérdekesebb a telefonon levezényelt felsőlégúti idegen test eltávolítása volt. Kihívást jelentett a késsel a párjára és az elsősegélynyújtókra támadó fiatalember.

Pihenőállomásokat is beiktattak a rendezők, a Magyar Vöröskereszt Vas Megyei Szervezetének munkatársai. A katasztrófavédelem állomásán tömlőt kellett két terelőkúp közé kigurítani illetve óriáspuzzlét kirakni, a Vas Vármegyei Rendőrfőkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának képviselőjénél bűnmegelőzéssel kapcsolatos keresztrejtvényt kellett megoldani, a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársaitól érdekes előadást hallottak az Okostányérról. Itt különféle gyümölcsökből és zöldségekből frissítő italt mixelhettek a csapattagok. Az utolsó állomáson egy vöröskeresztes totó várta a csapatokat.

A 10. n osztály két tanulója, Molnár Julianna és Varga Borbála pedig imitátorként vette ki részét a versenyből.

Külön köszönet illeti Horváth Balázs mentőápolót, aki szaktudásával, hitelességével hathatós segítséget nyújtott a felkészülés során.

Szívből gratulálok a versenyzőknek!

 

Szöveg és fotó: Molnárné Dr. Magyar Gabriella, szakkört vezető tanár



Comments are Closed

^