Gyűjtés az ukrajnai háborútól szenvedőknek

A Magyar Katolikus Karitász, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat gyűjtés hirdet az ukrajnai háború elől menekülők megsegítésére. A támogatást több formában is megtehetjük.  

Magyar Katolikus Karitász a hosszú távú és célzott segélyezés érdekébentöbb alkalommal egyeztetett a Caritas Europával és a Caritas Ukrajna vezetőségével a kialakult drámai helyzetről. A szervezet folyamatosan informálódik, hogy a segítségnyújtás célzott és hatékony lehessen. Anatoliy Kozak igazgató elmondta, hogy a helyzet óráról órára változik, de a központi iroda kapcsolatban van az ukrajnai karitász csoportokkal. Az igazgató szerint a következő 48-72 óra nagyon fontos lesz az ország jövője szempontjából.

A háború nyolc éve alatt szinte minden lehetséges forrás kimerült. A COVID-19 világjárvány és a romló gazdasági helyzet jelentősen növelte a szegénységet, különösen azon a keleti részen, ahol a helyiek számára mindennapos a túlélésért való küzdelem. A Caritas Ukrajna készen áll a belső menekültek fogadására több helyszínen: Dnyiproban, Poltavában, Zaporizzsjában, valamint a nyugat-ukrajnai Hmelnickijben, Ivano-Frankivszkban, Ternopilben és Lvivben.

A Munkácsi Egyházmegyei Karitász szintén fogadja a belső menekülteket Kárpátalján. Az élelmiszerek, takarók biztosítása érdekében a magyarországi Katolikus Karitász pénzbeli gyorssegélyt küldött, valamint tartós élelmiszert juttat el a térségbe.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy segítséget és támogatást nyújthassunk a rászorulóknak, még vészhelyzetben is, ahogyan azt kelet-Ukrajnában 2014. óta tesszük” – mondta Tatiana Stawnychy, a Caritas Ukrajna elnöke. „Az emberek aggódnak, különösen azok, akik túlélték a 2014-2015-ös eseményeket, szörnyű tapasztalatokat éltek át, és legfőképpen nem akarják átélni szeretteik elvesztését, otthonuk elvesztését.”

A Katolikus Karitász 3 teherautónyi segélyszállítmányt küldött a menekültek fogadására a határhoz. A szállítmány többek között 100 matracot, takarókat, bébiételt, tartós élelmiszert tartalmaz. A hosszútávú segítségnyújtás érdekében, a menekültek ellátására Fehérgyarmaton és Nyíregyházán ideiglenes központot hoz létre a segélyszervezet, a helyi egyházmegyei karitász szervezetekkel közösen.

A Katolikus Karitász mindezen célok támogatására gyűjtést hirdet a Caritas Ukrajnával közös munkájának támogatására. A gyűjtéshez többféle módon lehet csatlakozni:

 A 1356-os adományvonal hívásával (egy hívás 500 Forint támogatást jelent)

 Online adományozással a Karitász honlapján – www.karitasz.hu – keresztül

 A Katolikus Karitász központi bankszámláján „Ukrajnai háború” megnevezéssel – Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008

 

Az Ökumenikus Segélyszervezet honlapján a következőket írja: „ Készen állunk, hogy bekapcsolódjunk a Nyugat-Ukrajnába érkező belső menekültek ellátásába. Beregszászi központunk mellett Lembergben is koordinációs központot hozunk létre. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a kelet- és közép-ukrajnai partnerszervezeteinkkel, így a szükséges biztonsági feltételek mellett az ország többi régiójában is végre tudunk hajtani humanitárius akciókat. Országos adománygyűjtést hirdetünk a szomszédos országban kialakult háborús helyzet miatt szükséges humanitárius segélyprogramunk támogatására.”

Adományozni bankkártyával lehet, különböző összegekben. A linket itt érik el. 

Magyar Máltai Szeretetszolgálat honlapján folyamatosan beszámol az Ukrajnában a kialakult helyzetben végzett segítő munkájáról.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyűjtést indít humanitárius akcióinak támogatására, segíteni  a 11784009-20200776 számú számlára indított átutalással, vagy az adomanyozz.hu oldalon indított online befizetéssel, vagy a 1350-es adományvonal hívásával lehet.

Az adományozási lehetőségekről bővebben az alábbi linken tájékozódhatnak, ide kattintva.  

Magyar Református Szeretetszolgálat Nemzeti Összefogást hirdetett Ukrajnáért. Már útnak indítottak egy élelmiszersegélyszállítmányt.

„A Magyar Református Szeretetszolgálat ezzel párhuzamosan országos adománygyűjtést indított a rászorulók megsegítésére. A 1358-as adományvonal tárcsázásával hívásonként 500 forinttal lehet hozzájárulni a humanitárius munkához, de lehetőség van adakozni a www.jobbadni.hu weboldalon vagy közvetlen utalással a szervezet számlaszámán: CIB 10702019-85008898-51100005 (A közlemény rovatba kérik beírni: Ukrajnai krízis). „

forrás: https://www.martinus.hu/hirek/11390/gyujtes-az-ukrajnai-haborutol-szenvedoknek

 



Comments are Closed

^