Ismét a Képtárban!

Több, mint 1 év után újra kinyitotta kapuit a felújított szombathelyi képtár. A 4.a osztály pedig izgatottan várta, hogy Orsi néni a régi, megszokott helyén fogadjon bennünket és kalauzoljon a festészet világában, közelebb hozva egy újabb művész alkotását hozzánk.

Ezúttal a tavalyi bérlet sorozat – ÉLELEM – LÉTELEM – még hátralévő 2020/2021-es tanévi foglalkozásán vettünk részt. Szombathely szülöttével, Derkovits Gyulával és az ő halas csendéletével ismerkedhettünk meg.

Küzdelmes életút bontakozott ki előttünk, ami sok éhezést is magában foglalt. Micsoda elszántság kellett ahhoz, hogy az édesapja melletti asztalos inasságból tanulással, akaraterővel és tehetséggel mára már nemzetközileg is elismert művész válhasson abból a gyermekből, aki szegény körülmények között nőtt fel, és akinek fiatalságára édesanyja korai halála is rányomta bélyegét.

Tisztáztuk a csendélet fogalmát, ami az ókortól kezdve napjainkig kedvelt témaválasztás a festészetben. Megtudtuk, hogy jelentős Derkovits képanyaggal rendelkezik a képtár. Megtudtuk azt is, hogy minden képben egyfajta rejtett üzenet is található.

Köszönjük Orsi néninek, hogy mélyebben megismerhettük a sokszor félreértett és magyarázott Derkovits Gyulát!

Kép és szöveg: Lendli Erzsébet

Képtár 09.15.
« 1 A 2 »

Comments are Closed

^