Országos dobogós hely a Cédrus Komplex Tanulmányi Versenyen

2019. októberében még 9. évfolyamos diákként jelentkeztünk (Ernyey Júlia, Gaspari Dóra, Kovács Gergely és Nagy Luca) a Cédrus Komplex Tanulmányi Versenyre (CKTV). A 3 forduló érdekes és nem hétköznapi gondolkodásmódot igényelt. A feladatok megoldásához a reál, a humán és az idegen nyelv tantárgyak területén is komplex és szerteágazó tudásra volt szükségünk.

Az 1. fordulóban egy „nemzetközi bűnügyet” kellett megoldani idegen nyelvi készségünk segítségével. Például különböző angol akcentusokat (ír, skót, kanadai) kellett felismerni és párosítani az „elkövető” hangja alapján. Ezt megfejtve kaptunk egy nyomot, ami egy kínai írásjegyeket tartalmazó táblázat volt. Abból sok nehézség árán egy mondatot sikerült összeraknunk. Ezt követően egy orosz írásjegyekkel leírt német mondat fordítása adta meg a következő feladathoz szükséges nyomot, ami egy Mozart-darabban lévő hangjegyekből álló francia mondatot tartalmazott. Az első forduló utolsó feladata egy fonetikusan leírt angol mondat fordítása volt. Így a 4 megfejtésből kijött egy 4 soros, ősi kínai vers.

Pár hét elteltével kaptuk a 2. forduló feladatait. Talán a jövőre utaló módon (?) egy fertőzés elleni vakcinát kellett előállítanunk, megvizsgálnunk és piacra dobnunk. Itt a természettudományokkal foglalkozó tantárgyakra volt szükségünk és az üzleti világba is belekóstolhattunk a vakcina promótálása során.

Az utolsó fordulóban a magyar kultúra szerves részét képző borászatba kóstoltunk bele. A sok feladat egyikeként a borászat témához kellett egy kisfilmet forgatnunk, valamint különféle bortípusokhoz borcímkét terveznünk. Ebben a fordulóban egy kicsit felnőttesebb témákat, azaz a törvény megszegésével járó következményeket kellett megvizsgálnunk.

Fáradságos munkáink kifizetődtek, országos 3. helyezést értünk el. A verseny díjátadója most az ősszel volt a budapesti Csodák Palotájában (a járványügyi elvárásoknak megfelelően). Sok értékes és hasznos ajándékot kaptunk: könyveket, utalványokat és belépőjegyeket különböző élményekkel teli helyekre. A jutalmakat látva nagyon örültünk, hogy ennyire sokra értékelték a verseny során befektetett munkánkat, így elhatároztuk, hogy idén is indulunk ezen a versenyen.

Gaspari Dóra, Ernyey Júlia, Kovács Gergely, Nagy Luca

 

Luca és Dóri a díjátadón

A csapat másik két tagja: Julcsi és Gergely

Comments are Closed

^