A titokzatos tornyok

Szerda délután izgalmas utazáson vehettünk részt. Osztályfőnökünk, Molnárné Dr. Magyar Gabriella szervezésében az 5. a osztályos tanulók szüleikkel és testvéreikkel együtt bejárhatták a Sarlós Boldogasszony – Székesegyház titkos helyeit. A több mint 30 fős csoportot Lendvai Rezső, a Székesegyházi Főplébánia világi elnöke kalauzolta körbe. Első állomásként megtekinthettük az északi falon a bombázási emléktáblát. Tudtátok, hogy az itt talált ép bombát neves tűzszerésznek sikerült hatástalanítania?

Belépve a katedrálisba azonnal feltűnnek a hatalmas méretek. Minden festménynek, oltárnak megvan a története. A templom belsejében láthattunk ereklyéket is. Új helyén megcsodálhattuk a legértékesebbet, a Szent Kereszt Ereklyét. Ez számomra nagy érték, hisz Krisztus keresztjének egy kis darabja. Egy imával kifejeztük előtte a tiszteletünket. Továbbá itt őrzik Szent Márton koponyacsontjának egy darabját is. Megtudtuk, hogy Szombathely püspökei és kanonokjai itt nyugszanak és iskolánk névadója, Boldog Brenner János szintén ide van eltemetve.

A látogatók gyönyörködhetnek a korinthoszi oszlopfőkben, szobrokban és oltárképekben is, de a mi utunk tovább vezetett. Felfelé a tornyokba, ahova nem jut be akárki. Szűk csigalépcsőn haladtunk felfelé. Megtekintettük a bombázási Emlékhelyet. Egy kis történelem: 1945. március 4-én a székesegyházat pontosan 12.43-kor súlyos bombázás döntötte romokba.  Szörnyű lehetett! A tető és a hajó beomlott. A freskók és az orgona megsemmisültek. A szobrok összetörtek. A belső díszítések megrongálódtak. Szerencsére a pénzbeli támogatásnak köszönhetően rövid idő alatt újjáépült a templom.

A két iker harangtorony magassága 62,5 m! A székesegyháznak négy harangja van. A Mária- harangnál, amelyet csak különleges ünnepekkor kondítanak meg, elénekeltük a Mária- himnuszt.    Jártunk az óratoronyban is, ahol tanulmányozhattuk a hatalmas óraművet. Igaz, már nem ez irányítja a torony óráit, de a javításoknak köszönhetően még most is működik. Régen óránként fel kellett húzni! A lépcsőházban közlekedve láttunk régi fotókat, tablókat. Rezső bácsi mesélt a Megyéspüspökök főbb tevékenységeiről is. Bejártuk a boltozat feletti átjárót. Képzeljétek, ide még az ácstanoncok is sokszor ellátogatnak, hogy tanulmányozhassák a kivitelezést.

Lefelé haladva megnézhettük az orgonát, amelyet 1999-ben avattak fel. Közel 54 éven keresztül nem volt orgonája a templomnak! A 12 méter magasságú, vörösfenyőből készült orgonaházat a háborús romok között talált, restaurált szobrok díszítik. A nagyobb sípok magassága a 6 métert is eléri.

Elköszönve még egy pillantást vetettünk a főbejáratra, amelyen Szent Márton életének eseményei domborműveken láthatóak.

Horváth Bence Kornél – 5.a

 

 

Comments are Closed

^