Tájékoztatás a várható intézkedésekről koronavírus fertőzöttség esetén

Tisztelt Szülők!

 

Az elmúlt hét tapasztalatai alapján tájékoztatom Önöket, hogy koronavírus fertőzöttség, pozitív teszteredmény esetén milyen intézkedések várhatók.

Ha az iskola pedagógusának, vagy diákjának koronavírus tesztje pozitív lesz, akkor a Szombathelyi Járási Hivatal Hatósági Főosztály Népegészségügyi Osztálya felveszi az érintettekkel a kapcsolatot és megkezdődik a kontaktkutatás. Ha már látszik a kapcsolatrendszer és a hatóság úgy dönt, hogy karanténnal érintettek lesznek osztályok, tanárok, szülők, akkor (néhány óra elteltével) felveszik a kapcsolatot az intézmény vezetőjével. Az intézményvezetőt tájékoztatják a járványügyi rendelkezésekről és tájékoztatás megtételére kötelezik. Az igazgató elektronikus levélben tájékoztatja az érintett pedagógusokat, az osztályfőnökök bevonásával az osztályok szülői közösségét, a tantestületet, az iskolaorvost, az iskolai védőnőt, a Szülői Munkaközösség elnökét a járványügyi megfigyelés (hatósági karantén) alá vont személyekről, a karantén várható idejéről és a hatóság által küldött dokumentumokat továbbítja (Pl.: kitöltendő kérdőívek). Ez a tájékoztatás él addig, amíg a hatóság nem kézbesíti az érintetteknek a járványügyi megfigyelést elrendelő határozatot. Ez a folyamat (a határozat kivételével) 1-2 nap alatt lezajlik. Ezt követően a hatóság elrendelheti a járványügyi megfigyelés alá vont személyek tesztelését.

Fontos hangsúlyozni, hogy az intézmény vezetője nem rendel el és nem is rendelhet el karantént vagy tesztelést, iskolabezárást, mivel ez a hatóság jogköre.

Ha teljes osztályok érintettek a járványügyi megfigyelésben, akkor az intézményvezető tájékoztatása alapján az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkársága elrendelheti a digitális munkarendet határozott vagy határozatlan időre. Ha a diákok többségének járványügyi megfigyelése lejár, az iskola kérheti a digitális munkarend megszüntetését, ha azt határozatlan időre rendelték el.

Fontos, hogy az intézmény vezetője a digitális tanrendet sem rendelheti el, ez az EMMI jogköre.

A tanulók, pedagógusok iskolába való visszatérése akkor történhet meg, ha a karantén határideje, amely a határozatban szerepel, lejár. Abban az esetben, ha a hatóság tesztelést rendelt el, akkor a negatív eredmény is szükséges a visszatéréshez. Ha nem rendelt el a hatóság tesztelést, akkor a karantén lejártát követő tanítási napon jöhet a diák iskolába, kivétel, ha új határozat ismét járványügyi megfigyelést rendel el. A határozat feloldása automatikusan megtörténhet, nem kell feloldó határozatra várni ellenkező tartalmú hatósági jelzés hiányában.

Iskolánk felkészült rá, hogy a karanténból visszatérő diákokat fogadja, akkor is, ha tanítóik még nem állhatnak munkába.

Bízom benne, hogy együttműködve mielőbb túljutunk a nehézségeken.

Segítségüket, támogatásukat köszönöm!

Englert Zsolt igazgató

 



Comments are Closed

^