Az első gimnáziumi ballagás

Nagy izgalommal vártuk 2020. június 13-át, hiszen ezen a napon tudtunk elbúcsúzni a végzős 12.n osztályos diákjainktól. A 2019-2020-as tanév nemcsak abból a szempontból volt számunkra különös, hogy az első rendes érettségi vizsgaidőszakot szerveztük meg, hanem azért is, mert közben a járványügyi helyzet miatt bevezetett digitális oktatással az érettségire való felkészítés utolsó hajrája nem a megszokott módon zajlott.

Szombaton délelőtt szorgos kezek díszbe öltöztették a végzősök termét és az iskola épületét. Köszönet ezért a 11.n osztálynak és Németh Roland tanár úrnak!

A ballagók végigvonultak az üres termeken, közben a „Kell még egy szó” és a „67-es út” dalok is felcsendültek, az aulában pedig Simonffy Péter Búcsúdalát énekelték.

A Székesegyházban dr. Székely János megyéspüspök, Császár István helynök és Szár Gyula Gergely iskolalelkész mutatták be a hálaadó szentmisét. Püspök atya homíliájában emlékeztette a fiatalokat arra, hogy amint a céltáblán a piros pont helyezkedik el középen, úgy a mi életünk középpontja Jézus legyen.

A szentmise után Kozma András (11.n) Reményik Sándor Akarom című versét mondta el, majd Hetényi Adél (11.n) búcsúzott a végzősöktől. Rátkai Bálint zongoradarabja után Vámosi Áron idézte fel az elmúlt nyolc, illetve sokaknak tizenkét évet: „Amikor elkezdtük a gimnáziumot, bele sem gondoltunk, hogy a vallásosság milyen előnyökkel jár majd. Most már mindegyikünk tudja. Jó emberek között jó hangulatban fejlődhettünk. Jele ennek, hogy mikor éneklésre kerül a sor, fel-felbukkan pár egyházi ének is, vagy egy elmélyült beszélgetés során Püspök atya egyik példabeszéde.Rengeteg imádságot itt tanultunk meg, egyfajta rendszert kapott az életünk. Reggelente tudat alatt is jól esett az ének, felébresztett minket és ráhangolt a tanulásra. A miséken és lelkiórákon kicsit kiereszthettük a gőzt, és egy óra erejéig elfelejthettük a mindennapok gondjait.” Áron búcsúszavai után Fogl Noémi a „My way”-„Az én utam” című dalt énekelte el.

 „Itt vagyunk ebben a gyönyörű Székesegyházban és hálát adunk a Jóistennek nemcsak a nyolc gimnáziumi évért, hanem a sikeres érettségiért is. A nyolc évfolyamos gimnáziumok sajátossága, hogy valóban előttünk növekedtetek kisdiákból felnőttekké” – kezdte ünnep beszédét Englert Zsolt, igazgató úr. „Ez a nyolc esztendő azonban különleges időszak volt. Együtt láttunk hozzá, hogy gimnáziumot építsünk, ösvényt tapossunk. Nem volt egyszerű, de kiálltuk a próbát, kiálltátok a próbát. Ti voltatok azok, akik nyolc évig a legnagyobb gimnazisták lehettetek, négy évig pedig a legidősebb diákok iskolánkban. Ez sem adatik meg mindenkinek. Nehéz elsőnek lenni, de nincs ennél felemelőbb. Az együtt töltött évek szoros barátságokat szőttek, amelyek sokat segítettek és még sokat segítenek nektek.” Igazgató úr köszönetet mondott a szülőknek illetve minden kollégának, az atyáknak és a nővéreknek, Tangl Lászlóné osztályfőnöknek, hogy sokat tettek a tanulmányok sikeres befejezéséért és a lelkek gondozásáért.

Igazgató úr felkérte dr. Székely János megyéspüspököt a Brenner-plakettek átadására, iskolánk nevelőtestülete ugyanis díjat alapított ebben az esztendőben a végzős gimnazisták jutalmazására. A Brenner-plakettet három kiemelt területen végzett, kiemelkedő munka alapján ítéli oda minden évben a gimnázium nevelőtestülete. A három díj a tanulmányi, a hitéleti és a közösségi Brenner-plakett. A Brenner-plaketteket iskolánk művésztanára, Marton Katalin tervezte és készítette. Köszönjük az ő áldozatos munkáját is!

A díj átadásához csatlakozott az iskolánk támogatásra létrehozott alapítvány kuratóriuma is. Dr. Szőke Zoltán, az alapítvány kuratóriumának elnöke adta át a Brenner-plakettet elnyerő diákoknak a 15.000 Ft értékű könyvutalványt.

A tanulmányi Brenner-plakettet Hábetler Annamária, a hitéleti Brenner-plakettet Rátkai Bálint, a közösségi munkáért járó Brenner-plaketett pedig Fogl Noémi és Vámosi Áron vehette át.

Szívből gratulálunk minden díjazottnak!

Az ünnepség zárásaként végzős diákjaink elhelyezték Brenner János ereklyéje előtt a tisztelet virágait, majd a végzősök tanáraikkal együtt vonultak ki a Székesegyház előtti térre.

Isten áldjon Benneteket, ne feledjétek, mindnyájatokat visszavárjuk!

2020. június 13. 12.n ballagás
« 1 A 7 »

 

 



Comments are Closed

^