Brenneresek látogatása a Wigner Fizikai Kutatóintézetben

A különdíjként megnyert látogatás óta, kellett egy kis idő, hogy tudatosuljon bennünk, mit is nyertünk. Mivel az ember nem jár gyakran fizikai kutatóintézetekben, ezért mi sem tudtuk pontosan elképzelni, hogy mit is fogunk pontosan csinálni, azt is csak remélni tudtuk, hogy érteni fogjuk az előadások anyagát.

Miután felkészítő tanárunk – Vida Mária – betegsége miatt nem tudta vállalni a kísérésünket, ezért egyikünk szülei segítettek minket utunkon. Vonattal indultunk csütörtökön, így a menetrend miatt belefért egy rövid séta is Budán ebéd előtt. A kutatóintézet étkezdéjében már megütötték a fülünket a fizikai témájú társalgások. Nagyon meglepődtünk mikor Csilla, aki a csoportunkat kalauzolta, teljes természetességgel bejelentette, hogy köszöntésre megyünk Dr. Lévai Péterhez, a Wigner Fizikai Kutatóintézet főigazgatójához. Örömmel hallgattuk ahogyan röviden bemutatta a kutatóintézet munkáját.

Első nap a Kristálykémia, Elektronmikroszkóp és Lézerlaborba tekinthettünk be és boldogan nyugtáztuk, hogy kutatóink a világ élvonalába tartoznak. Este főigazgató úrral mentünk vacsorázni a közeli étterembe, ahol közvetlenül mesélt a pályafutásáról, érdeklődött a terveink iránt és jó tanácsokkal látott el minket a jövőnkre tekintettel.

Másnap az Adatközponttal ismerkedhettünk meg, ahol az elmúlt években a CERN adatainak feldolgozása és tárolása történt. Elektrokémia, Detektor és Kvantumoptika labor volt a további menetrend.
A hét előadás alatt széles körben megismerkedtünk a jelenleg folyó kutatási területekkel, testközelből láthattuk, hogy hol tart az élvonala azoknak a területeknek, amelyek minket diákként érdekelnek. Láttuk, hogy a kutatók végletekig rajonganak a saját területükért viszont emellett nyitottak és jókedélyűek.

Főigazgató szavaival élve speciális emberek, akik speciális helyen, speciális eszközökkel, speciális dolgokat végeznek.
Köszönjük a lehetőséget!

Vámosi Áron 12.n

Az intézet beszámolóját itt találják:

Látogatást nyertek hozzánk a diákok! | WIGNER Fizikai KutatóközpontComments are Closed

^