Országos 5. helyezés és különdíj az Eötvös 100 versenyen!

Eötvös 100

Az Eötvös Loránd halálának 100. évfordulója alkalmából meghirdetett műveltségi emlékversenyen 225 Kárpát-medencei csapat indult. Csapatunk Kiss Mihály 9.m, Kovács Gergely 9.n, Gaspari Balázs 11.n, Vámosi Áron 12.n osztályos tanulókból állt össze.

A szeptember végén kezdődő, hetente ismétlődő öt online fordulón irodalmi, történelmi, matematikai, csillagászati, fizikai feladatokat kellett megoldanunk. Az őszi szünet idején nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy csapatunk bejutott az országos döntőbe. A végső megmérettetésre 14 csapatot hívtak meg Budapestre, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermébe.

Nagy izgalommal és lelkesedéssel készültünk a három részből álló döntőre. Az első rész egy négy feladatlapból álló írásbeli tesztet (Eötvös Loránd korának irodalma, történelme, geofizika és általános fizika) tartalmazott.  A második részben mérési feladatot kaptunk. A harmadik, s egyben legizgalmasabb részben egy három perces előadást kellett tartanunk Eötvös életéről, munkásságról a FameLab módszer segítségével.

A döntőre az előző forduló megoldásaiból és Eötvös Loránd életéből készültünk. Különös figyelmet szenteltünk a FameLab előadásunkra, aminek témájául a háromdimenziós fényképezést és a felületi feszültséget/Eötvös-szabályt választottuk. Készítettünk egy háromdimenziós képet az iskola épületéről (hamarosan megtekinthető az emeleti előadónál), ezt kinyomtattuk nagyban.

Sok készülés után, tele bizakodással vártuk az online fordulók során összecsiszolódott csapatunkkal a versenyt. Az indulás napján kiderült, hogy Misi hirtelen megbetegedett és nem tud velünk tartani a verseny döntőjére. Így pénteken hárman indultunk útnak Dömi édesanyjával. Szombat reggel az MTA budapesti székházában már Marika nénivel közösen regisztráltunk a versenyre.

A próbatétel előtt még maradt időnk bejárni az Akadémia csodálatos épületét.

Az írásbeli tesztekre és a mérésre fordítható egy-egy óra nagyon kevésnek bizonyult hármunknak, nagyon éreztük Misi hiányát. Az ebédet követően került sor Áron előadására, amit nagy izgalmak közepette tartott meg, hiszen a diákokon kívül számos szakértő tanár és nagynevű tudós figyelte árgus és bíráló szemekkel.

Amíg a zsűri összesítette a pontokat, a diákok Csenár Márton előadását hallgatták meg a modern és az Eötvös korabeli hegymászás különbségeiről. Majd megérkeztek az eredmények…

Visszafelé sorolták a helyezetteket, és mi minden egyes szólított csapat után egyre boldogabbak lettünk. Végül az 5. helyen hangzott el a mi csapatunk neve! Büszkén mentünk ki átvenni az oklevelet. Később a pontok pontos leosztását látva megállapítottuk, hogy Misivel még akár a dobogót is elcsíphettük volna.

A helyezettek kihirdetése után következett a három különdíj kiosztása. A legjobb mérési feladatért járó díjat meglepetésünkre a mi csapatunk kapta. Nagyon örültünk, mert úgy éreztük, hogy a mi ajándékunk – látogatás a Wigner Fizikai Kutatóközpontba – a legértékesebb.

Büszkék voltunk a csapatunk minden tagjára!

Köszönjük Dömi édesanyjának a kíséretet és családjainknak a támogatást! Köszönjük Kinga néninek, hogy az online fordulók során biztosította nekünk a könyvtár helyiségeit és a technikai problémák esetén azonnal a segítségünkre sietett. Köszönjük Marika néninek a felkészítő munkát! Köszönjük dr. Koós Ildikónak (ELTE), hogy elküldte számunkra a versenyen rólunk készült képeket.

Vámosi Áron 12.n osztályos tanuló

ELTE fizikaverseny 2019
« A 2 »


Comments are Closed

^