Brenneres, végzős diákok vendégségben a Gépipariban

Bázisintézményi program keretében Horváth István mesterpedagógus, munkaközösség vezető folytatta az elmúlt években megkezdett emelt szintű fizika érettségi kísérleteinek bemutatását a VSZC Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumában.

  1. november 21-én három emelt szintű kísérlet került bemutatásra:
  • Tapadókorong lövedék sebességének mérése (4. mérési feladat)
  • A hang terjedési sebességének mérése rezonanciával (7. mérési feladat)
  • Lencse fókusztávolságának mérése Bessel módszerrel (18. mérési feladat).

A programon részt vettek a Boldog Brenner János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 12. évfolyamos fizika fakultációs diákjai is.

A kísérletek elméleti alapjainak ismertetése után az eszközök bemutatására került sor, lehetőség nyílt a diákok számára fotók készítésére is. A próbamérések elvégzése után a diákok és tanáraik is elvégezhették a méréseket. Szükség esetén az előadótól segítséget kaptak a kísérletek kivitelezéséhez, az adatok méréséhez és a kiértékeléshez. A munka jó hangulatban folyt, mindenki aktívan tevékenykedett a program során.

Nagyon hasznosnak bizonyult a diákoknak a részvétel, mivel több tanuló is még gondolkodik, hogy milyen szintű érettségi vizsgát tegyen a fizika tantárgyból. Az előadás során bepillantást nyerhettek a végzős diákok egy másik iskola életébe is, tapasztalatokat gyűjthettek az ott folyó szakmai munkával kapcsolatban. Találkozhattak olyan diákokkal, akiknek az érdeklődési területe szintén a fizika.

Geröly Péter, szaktanár



Comments are Closed

^