Pályaorientációs napot tartottunk

A pályaorientációs nap célja iskolánkban, hogy diákjaink minél határozottabban és időben felkészüljenek a pályaválasztásra, hiszen a jó pálya- és iskolaválasztás hosszú időre befolyásolja a tanulók életét. A pályaorientációs nap programjain nemcsak a közvetlenül a pályaválasztás előtt álló tanulók vettek részt, hanem iskolánk minden alsó, felső osztályos és gimnazista tanulója is.

Az 1-2. osztályosokat Pető Ferenc, a Paprika Jancsi Bábszínház alapító tagja, bábszínész várta. Beszélt a bábkészítésről, bemutatta bábjait és Paprika Jancsi életének vicces eseményeibe is bepillantást nyerhettünk.

A 3-4. évfolyam Király Gábor labdarúgóval találkozhatott, aki a Király SZE tulajdonosa és Kapus-suli létrehozója. A 108-szoros válogatott kapusról még az is kiderült, hogy milyen tanuló volt, mi volt a kedvenc tantárgya, hogy kezdődött a pályája, melyik csapatban érezte magát a legjobban. A beszélgetés végén megérkezett a legújabb csapattag is: Királygabi figura személyében.

A felső tagozatosok és a gimnazista tanulók vagy külső helyszínen vagy iskolánk épületében vettek részt különböző foglalkozásokon. Az 5.b és 5.n osztályok a Vas Megyei Levéltárba látogattak el: először a Savaria-Szombathely kiállítást nézték meg. A plakátok, porcelánok, sörös- és szódásüvegek, órák, gyufásdobozok, könyvek, újságok mind a Sav/baria vagy Szombathely nevet viselték. Megnézték a börtönt, majd a raktárt mutatták meg a tanulóknak évszázados iratokkal. A végén a családfakutatás rejtelmeivel ismerkedtek a gyerekek.

A 6.a Schaeffler Magyarország telephelyén járt, a 6.b osztály pedig a Savaria Filmszínház kulisszái mögé pillanthatott be. A 7.b a TDK EPCOS gyárban ismerte meg az ott folyó munkát. A 8.m és 8.n osztályok Vaskeresztesre utaztak, hogy a MAM Hungária Kft. életébe nyerjenek bepillantást. A 11.n közössége a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben járt.

A 7.a és a 8.a osztályos tanulókhoz érkeztek a Herman Ottó Szakgimnázium, a Savaria Szakgimnázium és az Élelmiszeripari és Földmérési Szakgimnázium tanárai és diákjai, hogy bemutassák az intézményeikben folyó munkát.

A 9-12. évfolyam a délelőtt során megismerhette a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Zalaegerszegi Képzési Központjának kínálatát, majd ezt követően a 10. és 12. osztályos tanulók az ELTE Savaria Egyetemi Központban tölthették el a délelőttöt.

A 9.m osztály a tavalyi pályaorientációs napon rendkívül aktívan vett részt az egészségügyi szekció gyakorlatain, így ők jutalomként a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház telephelyein járhattak most és megnézhették, hogyan is zajlik egy nap a kórház területén, kinek mi a feladata helyben.

Idén is számíthattunk a Vas Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pályaválasztási Tanácsadó Irodára, amelynek munkatársai játékos formában ismertették meg a diákokkal a különböző szakmákat, segítették, hogy a tanulók felismerjék saját képességeiket és személyes kompetenciáikat, önismereti feladatokat végeztek velük.

Pályaorientáció 2019.09.
« 2 A 3 »

 

 



Comments are Closed

^