hétfő, október 7th, 2019

Jelenleg napok szerint tallóz...

 

Nálatok vannak-e állatok?

Az ismerős dal sorát is idézhettük volna október 3-án, csütörtökön délelőtt. Mivel az iskolában nincsenek állatok, így a 2.a osztály látogatott el hozzájuk a falumúzeumba. A skanzen évek óta hatalmas sikerrel tartja az Állatok világnapjához (okt. 4.) kapcsolódva programjait, amelyekre ebben az évben több alsós osztály is ellátogatott iskolánkból.

Mivel hatalmas érdeklődés övezi ezeket az alkalmakat, ezért már két naposra bővítették a rendezvényt. Nekünk a csütörtöki nap jutott, hideg, szeles idővel. Azonban melegen felöltözve, sikerült úrrá lennünk a vacogáson.

Megérte, mert az idei főszereplő, a méh, példát tudott mutatni nekünk roppant rövid (kb. 30 napos) életében tanúsított szorgalmáról. Többek között megismerkedhettünk a darázsölyvvel és a gyurgyalaggal, a beteg méhecskével árnyjáték formájában, a rovarok hasznosságával, Viaszváros kis hősével, a gyengén látók egyik segítőkutyájával, Potterrel, és simogathattunk élő nyulat is. És még nem lett volna vége, de jött értünk a busz…

A skanzenben jövőre is lesznek állatok és mi is!

Szöveg: Lendli Erzsébet

Fotó: Lendli Erzsébet

Állatok világnapja 2019
« 3 A 3 »

Ki lesz régész?

Akár az immár kötelezőnek tekintendő pályaorientációs napnak is megfelelt volna az a program, amelyen az 1.a és 2.a osztályok vehettek részt a szombathelyi Romkertben. Október 1-jén az „ArchaeoJedi” régészcsapat hívta meg a gyermekeket és tanítóikat egy igazi ásatásra.

A főleg Ausztriában dolgozó szakemberek egy része jelenleg Magyarországon, Szombathelyen végez kutató ásatásokat, és kihasználva az osztályokhoz fűződő szülői kapcsolatot, bemutatták nekünk izgalmas munkájuk egy részét.

Kézbe vehettük a fémkereső detektorokat. Amit a gép talált, azt kiáshattuk. Építhettünk római kori lakóházakat és templomokat. Nagyméretű puzzle kirakásával életre kelthettünk egy piaci forgatagot. Sétálhattunk Szombathely legrégebbi, római kori elkerülő útján.

Az izgalmas programnak nem a gyönyörű idő, hanem a régészek elfoglaltsága vetett véget a nebulók legnagyobb bánatára. A kapun kifelé menet többen jelezték szándékukat, hogy próbálkoznának a régészkedéssel. Hajrá, csak tanulni kell hozzá!

Köszönet az ArchaeoJedi csapatának és Vizi Péternének az eseménydús délelőttért.

Szöveg: Lendli Erzsébet

Fotó: Lendli Erzsébet és Lőrincz Anikó

Romkert 2019.09.
« 2 A 2 »

Szüreti mulatságot tartott az alsó tagozat

Lelkes izgalommal várták alsós kisdiákjaink szeptember 30-a délutánját, hogy a Szüreti mulatságban térülhessen, fordulhasson a népes gyereksereg. Egy vidám, fülbemászó szüreti dalocska tanulásával és közös éneklésével kezdődött a program. Ezután sok érdekes ismerettel gazdagodhattak a tanulók arról, hogy hogyan is zajlik a szüret a valóságban, milyen munkálatokat kell elvégezni, hogy a szőlőből majd bor legyen. A mulatságból persze a tánc sem hiányozhatott, vidám muzsikára ropták a csárdást kicsik és nagyok egyaránt.

A langyos őszi délutánon megszomjazott csapat hozzáfogott a szomjoltó elkészítéséhez, a szüretelés és mustkészítés elméleti ismeretei után a gyakorlatban való alkalmazásra került sor. Sok-sok fürge ujjacska szemezte a szőlőt, hogy az a darálás után a préselőbe kerülve átalakuljon édes musttá. A finom nedűt kortyolgatva jól esett az ízletes hazai pogácsákból falatozni.

Szöveg és fotó: Dr. Paganoné Joó K.Gréta

Szüret 2019
« 2 A 3 »
^