Szent Gellért nap

Szeptember 24-én ünnepeljük Szent Gellértet, aki a katolikus iskolák és pedagógusok védőszentje.

Az alsó tagozatosok reggel az aulában gyülekeztek, ahol a negyedik osztályos tanulók egy színdarabot mutattak be Szent Gellért életéről. Az előadásból kiderült, hogy Szent Gellért Velencében született 980 körül. Születésekor úgy tűnt, nem marad életben. Szülei ezért fogadalmat tettek: ha a gyermek meggyógyul, Istennek szentelik az életét, ezért bencés szerzetesek nevelték fel. Huszonnyolc évesen a Szentföldre indult hajóval a mai Zadar felé, de egy vihar miatt meg kellett szakítsa útját. Ekkor keresték meg azzal, hogy jöjjön Magyarországra, segítsen kolostort alapítani. Pécsen megismerte Szent Mórt, majd István királyhoz mentek, aki megbízta Gellértet fia nevelésével. Nyolcéves volt ekkor Imre herceg, Gellért hét évig nevelte az esztergomi királyi palotában. Ezután remeteségbe vonult a Bakonyba.

A színdarabot követően az 1-2. osztályosok Csehimindszentre indultak, a 3-4. osztályosok pedig Bakonybélbe. Csehimindszenten Déri Péter plébános fogadta a kicsiket, majd a szentmise után felkeresték Mindszenty József emlékházát is.

A 3-4. osztályosok Bakonybélben a Szent Mauríciusz Monostorban vettek részt szentmisén. Ezt követően a csoport egyik fele a Bakonycsillagdába látogatott el, ahol a naprendszer titkaival ismerkedtek a diákok. Ez idő alatt a csoport másik fele gyalogosan elzarándokolt a Borostyántó-Szentkúthoz, ahol a legendák szerint Szent Gellért remetéskedett. Itt a haláláról szóló történetet ismerték meg a tanulók, majd a csoportok váltották egymást.

A felső tagozatosokat a Szalézi templomban Brenner József nagyprépost atya várta, aki a szentbeszédében Szent Gellért életének legfőbb momentumait emelte ki és bátorította a fiatalokat, hogy imádkozzanak azért, hogy mindegyikük megtalálja a saját hivatását.

Szent Gellért! Kérünk, imádkozz iskolánkért, diákjainkért és a családjaikért. A tanítóknak és a tanároknak pedig kérj bölcsességet, örömet, erőt, hogy nevelhessék a rájuk bízott gyerekeket, ahogy te nevelted Szent Imre herceget! Ámen.

Szent Gellért 2019
« 1 A 3 »

Comments are Closed

^