hétfő, április 8th, 2019

Jelenleg napok szerint tallóz...

 

Akadályverseny a Neumann János Általános Iskolában a nemzetközi gyermekkönyvnap alkalmából

A nemzetközi gyermekkönyvnapot 1967 óta tartják világszerte április 2-án, Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján. E naphoz kapcsolódva rendezett nyolcadik alkalommal akadályversenyt a Neumann János Általános Iskola Könyvtára a szombathelyi és a Szombathely környéki diákok számára.

A hagyományokhoz híven idén is három korcsoportban mérhették össze tudásukat a háromfős csapatok. A vetélkedő feladatai egy-egy kortárs magyar regény köré épültek. A 3-4. osztályosok Berg Judit és Kertész Erzsi közösen írt regényét, A négy madár titkát, az 5-6. és a 7-8. évfolyamosok Fiala Borcsa Bűntény a Dunán című művét dolgozták fel.

Az alsó tagozatos osztályok hatalmas lelkesedéssel jelentkeztek a versenyre, amelyre kategóriánként csak 2 csapattal nevezhettek az iskolák. Emiatt március 12-én háziverseny keretében döntöttük el az alsós továbbjutókat. Óriási küzdelem, rengeteg feladat megoldása után dőlt el, hogy mely csapatok a legfelkészültebbek. A szoros végeredmény miatt engedményt kaptunk, és három csapattal (3.b, 4.a és 4.c osztály) vehettünk részt a legkisebbek versenyén a Neumann iskolában.

A számottevő pontokat érő előzetes feladatok elkészítése után, április 2-3-án került sor az akadályversenyre.

Diákjaink kiváló eredményeket értek el.

A 3-4. osztályos korcsoportban 21 csapat versenyzett.

Iskolánk 4.a osztályának csapata – Balaton Levente, Östör Dorka, Zsugonits Nóra – a 7. helyen végzett.

A 3.b osztály csapata – Hegyi Dorottya, Maár Maja, Rettegi Ákos – 3. helyezés, a 4.c osztályosok – Frikk Mihály, Horváth-Feiner Lotti, Vámosi Vilmos –  2. helyezést értek el.

Az 5-6. osztályos korcsoportban a 8 vetélkedő csapat közül Bakos Dorina, Kárász Lilia és Wiktora Emília csapata a 4. helyen végzett.

A legnagyobbak, a 7-8. osztályosok között 8 csapat tagjai mérték össze tudásukat, kreativitásukat. Iskolánk két 8. évfolyamos csoportja kiemelkedő eredménnyel szerezte meg a két legértékesebb helyet. A Mittl Lilla, Vági Kata és Zsugonits Hanna alkotta 8.m-s csapat a második, a Gaspari Dóra, Nagy Luca, Nardai Nóra alkotta 8.n-s csoport az első helyezést érte el.

Szeretettel gratulálunk a diákoknak és a felkészítő tanító néniknek, tanároknak!

 

Iványiné Nagy Kinga

könyvtárostanár

Városi mezei futóverseny – eredmények

2019. március 12-én rendezték meg a szombathelyi általános iskolák számára a mezei futó diákolimpiát. A verseny színhelye a Sugár úti sportpálya füves területe volt. Iskolánk 5 csapattal képviseltette magát.

Az I. korcsoportos fiúk versenyében 11 csapat 66 versenyzője állt rajthoz. Iskolánk csapata 5. helyezést ért el.

Indulók: Hajba Botond, Sántha Zalán (2.a), Szakács Benedek, Schepanski Noah (2.b)

A II. korcsoportos fiúk 106-an voltak, 17 csapattal, míg a lányok 61-en 9 csapattal, nekik két kört, vagyis 1,2 km-t kellett teljesíteniük.

A korcsoport versenyzői: Vaspöri Dominik (3.a), Babos Csongor, Holczbauer Hanna, Igriczi Vivien, Kocsis-Nagy Milán, Szabó-Nedeczky Mátyás (4.a), Kiss Anna, Vass Gréta (4.b), Horváth Izidor, Rumankó Levente, Szetei Noel, Szőllősi Bernát (4.c), Börzsönyi Máté, Kiss Barnabás (5.n)

A III. korcsoportos gyerekeknél a fiúk 67-en indultak, 11 csapattal; a lányok 82-en 12 csapattal. A brenneres lányok ebben a korosztályban a szép 4. helyezést érték el. A fiúknak három, a lányoknak két kört kellett teljesíteniük.

Indulók: Mittl Hanna, Péter Boglárka, Takó Dóra (5.n), Gerencsér Máté, Spanyó Bálint (6.a), Csontos Boglárka, Fekete Ádám, Kolman Klaudia, Pintér Rafael, Takó Dávid (6.n)

Egyéni versenyben kiemelkedő teljesítményt ért el Pintér Rafael, aki 4. és Kolman Klaudia, aki 5. helyezést ért el a népes mezőnyben.

Következő héten került sor a megyei mezei futóversenyre, ahol Kolman Klaudia ismét szépen szerepelt, 62 indulóból a 3. helyen beérkezve bejutott a Gödöllőn megrendezendő országos döntőbe.

Gratulálunk minden versenyzőnek!

Városi mezei futóverseny 2019
« 2 A 2 »

Versmondó verseny Finta Sándor emlékére

Április 5-én rendezte meg a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium, immár nyolcadik alkalommal, Finta Sándor versmondó versenyét általános és középiskolás diákok számára. A költészet napjához kapcsolódó rendezvénnyel a Püspöki Elemi Iskola egykori igazgatójára, költő-tanárára emlékeztek.  Az eseményen részt vett Finta Sándor unokája Császár Ernő.

A versenynek az intézmény könyvtára adott helyet.  A megnyitó műsorban a nyolcadikos Nagylaki Dorottya csellójátéka hangzott el, majd József Attila: Áldalak búval vigalommal című megzenésített versét adták elő Fogl Noémi, Hábetler Annamária, Bencze Boglárka, Kiss Julianna. Ezt követően Englert Zsolt, az iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

A megmérettetésre 11 iskolából érkeztek versenyzők. A 21 általános és 8 középiskolás diák egy kötelező Finta Sándor, valamint egy szabadon választott verssel készült. Változatos témájú művek hangzottak el színvonalas előadásban. A produkciókat Gelencsér Ildikó a kőszegi Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház művelődésszervezője, művészeti titkára értékelte. Kiemelte, hogy a döntésben fontos szempont volt a versenyzők versválasztása, az előadás módja, a tiszta, érthető beszéd.  A szakmai zsűriben helyet foglalt még Bozzai Judit, a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár könyvtárosa, valamint Márczi Renáta, a Dr. Tolnay Sándor Általános Iskola könyvtárosa, a Ferrum Színházi Társulás színésze. A zsűri 5 arany, 9 ezüst és 15 bronz minősítést ítélt meg a versenyzőknek, akik az oklevél mellé értékes könyvjutalmat is kaptak.

A díjakat dr. Székely János püspök atya adta át. Örömét fejezte ki, hogy a diákok Finta Sándor költeményeit szavalják, akinek verseiből „tiszta forrásként árad a mély emberség, jóság és hit”.

Arany minősítést vehettek át: Koós Alex Ádám, Vadász Kristóf, Sarlós Amina, Zsohár Veronika, Szendrő Sára.

Császár Ernő megköszönte a szervezők, a zsűri munkáját, és elismerően szólt a versenyzők előadásáról. Elmondta, hogy számára igazi lelki élményt jelentett a diákok őszinte szavalása.  Néhány érdekes információt is megosztott a kötelező versek keletkezésével kapcsolatban.

A versenyt megtisztelte jelenlétével Farkas Csaba, a Szülőföld Kiadó igazgatója is, aki a versenyzők jutalmazását is támogatta.

A színvonalas és meghitt hangulatú rendezvény méltó módon emlékezett Finta Sándorra, a költőre és pedagógusra.

Szöveg: Tangl Lászlóné

Fotó: Elek Soma

Finta Sándor verseny 2019
« 1 A 2 »

 

 

^