Ha húshagyókedd, akkor palacsinta!

Az angolszász országokban húshagyókedden hagyományosan palacsintát sütnek, mert a böjt kezdetéig minden állati eredetű terméket – tejet, vajat, zsírt – fel kell használni.
Néhány éve több angolos csoport is palacsintát hoz ezen a napon az angolórára, idén azonban a 7.n-esek arra vállalkoztak, hogy helyben készítik el ezt a finomságot. Sőt, ebben az évben először –hagyományteremtő szándékkal- palacsintafutást is rendeztünk az iskola udvarán.
A legenda szerint a futás egy kis angol falucskához (Olney), valamint egy angol háziasszonyhoz kötődik, aki palacsintasütés közben, a harangszót meghallva döbbent rá, hogy elfelejtett misére menni, és fejkendőben, kötényben, serpenyővel a kezében rohant a templomba.
19 csapat vállalkozott rá, hogy e történetet megelevenítve próbára teszi gyorsaságát és ügyességét. Két kategóriában (5-6-7. és 8., 10. évfolyam) versenyeztek a vállalkozó kedvű diákok. A versenyt a 6.n, valamint a 10.n osztály egy-egy csapata nyerte. Éttermi utalványt kaptak jutalmul, amiből közösen palacsintázhatnak, a dobogósok mini palacsintát, minden résztvevő édességet vihetett haza.
Ezúton is köszönjük a Forum Étterem és az Alvég Étterem felajánlását.

A Szombathelyi Televízió beszámolóját itt tekinthetik meg:
http://www.sztv.hu/hirek/elso-alkalommal-szerveztek-palacsintafutast-a-brenner-iskolaban-20190305

Szöveg: Vassné Szilvágyi Mónika

Fotó: Vámosi Áron

Pancake day
« 1 A 2 »


Comments are Closed

^