Iskolánk pedagógusa mutatta be az új F.S. elbeszéléskötetet

A Boldog Brenner János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium magyar-könyvtár szakos középiskolai tanára, Tangl Lászlóné mutatta be a nagyközönségnek 2018. január 18-án Finta Sándor eddig nem ismert elbeszéléseit, novelláit.

Finta Sándor neve nem ismeretlen iskolánk tanulóinak, pedagógusainak, hiszen minden évben az ő tiszteletére versmondó versenyt is hirdetünk a város, a megye általános és középiskolás diákjainak. Finta Sándor a szombathelyi Püspöki Elemi Iskola címzetes igazgatója, a Katolikus Tanítóegyesületek Országos Szövetségének elnöke, a Szent István Akadémia rendes tagja, kétszeres pápai kitüntetett író, költő, kiváló tanító és példás családapa volt.

Dr. Székely János megyéspüspök és dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntője után Császár Ernő, a költő unokája ismertette nagyapja életútját. Ezt követően iskolánk magyartanára, Tangl Lászlóné – aki maga is tevékenyen részt vett a kötet szerkesztésében – mutatta be a számára már jól ismert elbeszéléseket. Kiemelte: Finta Sándor emberközeli,  együtt érző és a nép hangján szól; elvezet minket szombathelyi és vasi tájakra, témái sokrétűek, de a középpontban mindig az emberi kapcsolatok állnak. Büszkék vagyunk kolléganőnkre, akinek alapos munkája nyomán jelenhetett meg most Finta Sándor 52 elbeszélése, köztük novellák, karcolatok, és a kötet címét is viselő Aranyból épült ház című monda.

Az elbeszéléskötet bemutatóján Finta Sándor Credo című versét Rátkai Bálint (11.N) szavalta el. Az estet a Stella Énekegyüttes zenei betétei is színesítették. Az öttagú együttes egyik tagja iskolánk tanítója, Nyull Ágnes.

Képek: Vámosi Áron (11.N)

A Szombathelyi Egyházmegye beszámolója:

https://www.martinus.hu/hirek/8743/aranybol-epult-haz-bemutattak-finta-sandor-novellaskotetet

A Vas népe beszámolója:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/konyv-szuletett-az-elfelejtett-finta-sandor-novellaibol-2772373/

A Vaskarika internetes újság beszámolója:

http://vaskarika.hu/hirek/reszletek/16462/aranybol_epult_haz-finta_sandor_konyvbemutatoja_a_puspoki_palota/

Finta kötetbemutató


Comments are Closed

^