„Határtalanul” búcsúest a közeli találkozás reményében

A csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium 11.-es diákjai egy hetet töltöttek Szombathelyen a Brenner János Gimnázium 10. és 11. osztályos tanulóinak vendégeiként, ismerkedve a várossal, a környék nevezetességeivel.

Az utolsó est programjára a Brenner gimnáziumban került sor. Az iskola aulája adott méltó helyszínt a közös beszélgetésre. Bevezetésként a házigazdák kis műsorral kedveskedtek: Székely Orsolya citerán vasi népdalokat adott elő, Rátkai Bálint pedig Gyóni Géza versét szavalta el. Ezután minden diák elmondhatta tapasztalatait, élményeit. Az erdélyi diákokat megragadta az iskola modern épülete, felszereltsége. Kiemelték az érdekes programokat, a kőszegi, soproni kirándulást, a herendi porcelánmanufaktúra különlegességét, a Balaton szépségét, Budapest látványosságait. Elmondásuk szerint a szombathelyi városnézés is emlékezetes marad: a toronymászás a Székesegyházban, Püspök atya kedvessége, a Szent Márton-templom kriptája, a közös séta a Fő téren, a meccsek a sportcsarnokban mind felejthetetlen emlékek. Megköszönték az őszinte, kedves, szeretetteljes fogadtatást, amelyben az iskolában részesültek.

A szombathelyi diákok is pozitív élményekről számoltak be, hiszen az erdélyiek természetes közvetlensége, szívélyessége igazán ritka kincs a mai világban. S persze a beszélgetések során sok új dolgot tudtak meg Erdélyről, az ott élő magyarok életéről. Mindkét csoport egyetértett abban, hogy sokkal több közös programot szerettek volna még, amelyet azonban sajnos a pályázat keretei már nem tettek lehetővé.

Ezután közös éneklés következett, felcsendült az iskola aulájában, a Boldogasszony anyánk… és a Régi székely himnusz:

„Vándor fecske hazatalál,
Édesanyja fészkére száll,
Hazajöttem, megáldott a
Csíksomlyói Szűz Mária.”

A vendéglátók kis búcsúajándékkal is kedveskedtek minden erdélyi diáknak, többek között Boldog Brenner Jánosról szóló könyvecskével.

Az est fergeteges táncházzal zárult, mindenki igazán jól érezte magát. A búcsúzkodás során már az áprilisi viszontlátásról is szó esett, hiszen jövőre a brenneres diákok látogatnak Csíkszeredára.

Szombathelyen valóban megszűntek a határok, és az összetartozás érzése csillogott a szemekben, és talán gyökeret vert a szívekben is.

Erdély 02

Szöveg: Tangl Lászlóné

Fotó: Németh Roland

Vámosi Áron 11.n



Comments are Closed

^