péntek, május 4th, 2018

Jelenleg napok szerint tallóz...

 

Csodálatos Felvidék

Osztályunk is pályázott a hetedik évfolyamosoknak kiírt Határtalanul programra. A kirándulásunk ideje 2018. április 28.-május 1. közé esett. Reggel 7 órakor indultunk az iskola elől, az idegenvezető Győrben csatlakozott a csoporthoz.

Bősön átutazva 10 órakor érkeztünk Deáki községbe. Ott egy Árpád-kori templomot néztünk meg, ahol a freskók között láthattuk Kontuly Béla munkáit, hallhattunk a Pray-kódexről és a Halotti beszéd keletkezéséről. Sok új ismeretet kaptunk az Árpád-házi uralkodókról is. A faluban megtekintettünk egy magyar iskolát. Ezután Dévényhez, Magyarország nyugati kapujához utaztunk, ahol a várhoz feljutva gyönyörű kilátásban lehetett részünk a Morva és a Duna összefolyására. Láthattuk a Kárpátok és az Alpok vonulatait is. Majd Pozsonyba, a fővárosba mentünk, ahol a várat és az előtte álló Szvatopluk szobrot néztük meg. A Szent Márton dómot is megcsodálhattuk, ahol 300 évig a magyar királyokat koronázták, végül a Szent Mihály kapu felé sétálva jutottunk el a Duna partra. Estére érkeztünk Ótúrán lévő szállásunkra, ahol a vacsora elfogyasztása után játszottunk is. Másnap utunk Beckó várához vezetett, melyet Stibor vajda építtetett bolondjának, Beckónak. Lehetőségünk volt kipróbálni az íjászatot, és korhű jelmezeket is láthattunk. Utána Trencsénbe indultunk, ahol szintén a várat tekintettük meg. A szerelmesek kútjánál megpihenve indultunk fel a vártoronyba, ahonnan gyönyörű panoráma nyílt a városra. A várból lejutva kis sétát tettünk a főtéren. Ezután Bajmóc vára következett. A kastély előtt láthattuk Mátyás király fáját és sétálhattunk a kertben. Harmadik nap Körmöcbányára indultunk. A városba érkezve elmentünk a múzeumhoz és a Szentháromság-szoborhoz, majd rövid városnézés után az András tárnába látogattunk el. Ezután Besztercebánya következett. A várostorony és a püspöki székesegyház után a szlovák és a német templomhoz mentünk, mellette láthattuk a Mátyás házat. A város főterén rövid szabad program keretében tekintettük meg a fontosabb látnivalókat, épületeket. Harmadik állomásunk Zólyom volt, ahol Balassi Bálint született, itt az emléktábla elé helyezve mécsesünket megemlékeztünk az egykori reneszánsz költőről. A várudvarra betekintve csodálhattuk a hatalmas teret és az egykor vadászkastélyként működő várat. Utolsó napunk első állomása Garamszentbenedek volt. Itt egy Árpád-kori kolostort tekintettünk meg, benne a mohácsi csatát megörökítő freskót, a szent sír másolatát és a Szent Vér kápolnát. Ezután Selmecbányára utaztunk, ahol először egy kisfilmből ismerhettük meg a bányászati technikákat, majd egy bányalátogatáson vettünk részt. Ezt követően a város főterére sétáltunk. Megtekintettük a Petőfihez és Mikszáthoz egyaránt kapcsolódó selmeci líceum épületét, a Szentháromság-szobrot, és elsétáltunk az egykori bányászati akadémiához is. A gyönyörű panorámát díszítette a Kálvária és a Leányvár. Majd Léva felé vettük utunkat. A határt átlépve a Szent Valéria hídon Esztergomba érkeztünk, ahol a Bazilika körül egy sétával zártuk a programot. Az esti órákban érkeztünk haza.

Nagyon jó volt ez az együtt eltöltött négy nap, megismerhettünk olyan gyönyörű helyeket, amelyek egykor országunkhoz tartoztak. Utazni különös jó, mert kitágul előttünk a világ, s ezzel ismereteink bővülnek.

Felvidék_2018
« 3 A 3 »

Brenner János Gimnázium

7.m osztály

 

^