szerda, április 18th, 2018

Jelenleg napok szerint tallóz...

 

A holokauszt áldozataira emlékeztünk

2018. április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja: 1944-ben a náci megszállókkal együttműködő magyar közigazgatás és rendvédelem tagjai ezen a napon kezdték meg az első gettók, gyűjtőtáborok felállítását a korabeli Magyarország kárpátaljai területén.

Az 1941-es népszámlálás 725 ezer izraelitát mutatott ki a revíziós lépések után megnövekedett területű országban. Kétharmaduk meghalt a munkaszolgálat, a deportálások, a tudatos népirtás következtében. A vidéki zsidóság gyakorlatilag teljesen megsemmisült, a Budapesten élők közül mintegy 100 ezren menekültek meg. A történészek 5 ezer és 70 ezer közé teszik azoknak a magyarországi romáknak a számát, akik a holokauszt áldozataiként koncentrációs táborokban vesztették életüket. De nemcsak a zsidóság fogyatkozott meg, hanem mi keresztények is.

Az áldozatokra emlékeztünk hétfőn reggel: Pete Polgár Máté atya, iskolánk lelkipásztora lelki üdvükért mutatott be szentmisét, amelyen felső tagozatos és gimnazista diákjaink vettek részt. A szentmisét követően az egyes tanórákon is lehetőség nyílt arra, hogy a tanulók feltehessék kérdéseiket ezzel kapcsolatban: Vassné Szilvágyi Mónika tanárnő angol óráján például megismerhették Jane Hainingot, aki a „budapesti skót misszió mártírja”, az internátus vezetőjeként nőket és gyerekeket bújtatott, de később velük együtt deportálták Auschwitzba, ahol gázkamrában meggyilkolták.

Iskolánk aulájában a szülők és a nagyszülők is megtekinthetik azokat a képeket és írásokat, amelyeket ez a rettenetes tragédia ihletett. Köszönet Tangl Lászlónénak, aki összeállította és Keszte-Orvos Krisztina kolléganőnknek, aki elkészítette a kápolna melletti falon ezt a megrendítő kiállítást.

Holokauszt_2018

Szöveg és fotó: H.Pezenhófer Brigitta

Bajnok iskolánk alsó tagozatos fiú sakkcsapata

“2018. április 8-án, vasárnap a déli órákban véget ért a kétnapos sakknagyüzem a Brenner János iskolában. Igazán szép hazai eredményt könyvelhettek el sorozatban a 15. szombathelyi sakkcsapat-diákolimpiai országos döntő szervezői, hiszen a házigazda Brenner alsó tagozatos fiúgárdája – amelyet előzetesen az első hat közé vártak – aranyérmes lett. Az András Ferenc, Vilics Hanna, Rátkai Miklós, Szabó Gergő és Kiss László összetételű együttes végig nagyszerűen teljesített, veretlenül végzett az élen. A brenneresek a szombati öt fordulóban minden mérkőzésüket megnyerték, vasárnap pedig egy további győzelem és két döntetlen volt a mérlegük.

– A csapatunknak az egységességében, a kiegyensúlyozottságában van a legnagyobb ereje, a gyerekeknek hasonló szintű a tudásuk – értékelt a felkészítő Ruck Tamás, aki éppen 25 esztendeje kezdte a sakkoktatást az intézményben, illetve annak jogelődjében. Országos érmes helyezést már többet is, de diákolimpiai bajnoki címet először ünnepelhetett. – Beérett a négy éve tartó munka; a sakkozóink rengeteget versenyeznek, közben heti három csoportos edzésre járnak – köszönhetően annak, hogy a nagy létszám miatt az egyesületi, a Haladás-edzéseket is itt tarthatjuk -, többen pedig még egyéni tehetséggondozáson is részt vesznek.
Dobogóesélyesként várta az országos döntőt a tavaly bronzérmes Bolyai gimnázium fiúcsapata, ezúttal azonban lecsúszott az éremről, negyedik lett – győzelmei sorozatát éppen az előtte végzők szakították meg. A bolyaisok alulmaradtak a későbbi ezüstérmes miskolci Zrínyivel szemben, 2-2-es döntetlent értek el a bajnoki címet megszerző szegedi Radnóti, illetve a szintén öt győzelmet, két döntetlent és egy vereséget jegyző, de eggyel több játszmát nyerő budapesti Fazekas gimnázium ellen.

Fotón: a Brenner iskola diákolimpiai bajnoki címet szerzett alsó tagozatos fiúcsapata. Balról: Rátkai Miklós, András Ferenc, Kiss László, Szabó Gergő, Vilics Hanna, Ruck Tamás edző

A kilenc Vas megyei csapat közül még a Brenner felsős lánycsapata volt harcban az éremért. A szombathelyiek a második játéknapot öt forduló után a harmadik helyről várták, de a vasárnapi egy győzelem mellé két vereség is becsúszott, amelyek miatt visszaestek az ötödik helyre.
Amúgy a 15. szombathelyi országos sakkcsapat-diákolimpia is nagyon jól sikerült, a 137 csapat – összesen 551 versenyző – gördülékeny, jól szervezett versenyen vehetett részt. A Brenner iskola ezúttal is – immár harmadszor – tökéletes helyszínnek bizonyult a tornacsarnok nagy terében elhelyezett asztalokkal, a büfével, a nézőtérrel, az aulával és az udvarral, ahol a hozzátartozóknak is jól telt az ideje.
Győztesek és vasi helyezettek. Alsó tagozatos fiúk (28 csapat): 1. Brenner (András Ferenc, Vilics Hanna,
Rátkai Miklós, Szabó Gergő, Kiss László) 25 pont, … 25. Bercsényi (Farkas Dániel, Iszak Bence, Szigeti Réka, Velladics Zoltán, Sárközy Olivér) 13. Lányok (27): 1. Újpesti Homoktövis 21, …
16. Reményik (Mendel Zsófia, Várszegi Vivien, Engelmayer Szofi, Ádám Veronika) 11,5, 17. Oladi (Marton Eliána, Tóth Sára, Tollas Luca, Faluhelyi Dea) 9,5. Felső tagozatos fiúk (27): 1. Néri Szent Fülöp, Budapest 22, … 24. Szentgotthárd és térsége (Kocsis Ákos, Kocsis Viktor, Gaál Mátyás, Librecz Lénárd, Kocsis Nóra) 12. Lányok (21): 1. Lauder Javne, Budapest 19,5, 5. Brenner (Farkas Boglárka, Németh Zsófia Peónia, Babos Blanka, Hortobágyi Tamara) 13,5, 19. Bolyai (Varga Gréta, László Rebeka, Barasits Dorka) 9,5 Középiskolás fiúk (22): 4. Bolyai (Czupor Attila, Ugróczky Péter, Barasits Bálint, Horváth Soma) 19,5, 15. Kereskedelmi (Kiss Bálint, Szakasits Emese, Marton Dávid, Lengyel Péter) 15. Lányok (14): 1. Széchenyi, Dunaújváros 18,5.”

Cikk: vaol.hu – https://www.vaol.hu/sport/helyi-sport/aranyermes-a-brenner-hazai-sikert-is-hozott-a-sakkcsapat-diakolimpia-dontoje-2295333/

Fotó: Rátkainé Darics Mária

 

 

BETEKINTETTÜNK A HADITENGERÉSZEK VILÁGÁBA

A Vasi k.u.k matrózok hagyományőrző csoport Hideg István magángyűjtő kezdeményezéséből alakult, akinek a dédnagyapja, Harmat Lajos 1905-1913-ig maga is szolgált az Osztrák-Magyar Monarchia Haditengerészeténél. Láthattuk őket már a Savaria Karneválon is. A korszakot felölelő, folyamatosan bővülő gyűjteményükből létesült kiállításuk Szombathelyen. A tárlat jelenleg az “IDEHAZA” – A Magyar Vidékért Egyesület gondozásában van egy közösségi és kiállítási helyiségben, ami a hagyományőrző csoport bázisa is. Itt találkoznak rendszeresen egymással és a témával foglalkozó, egyre nagyobb számú érdeklődővel.  Céljuk, hogy emléket állítsanak a hős, magyar haditengerészeknek, akik a Fiumei Tengerész Akadémia falára írt jelmondat szerint “A KÖTELESSÉG ELŐBBRE VALÓ AZ ÉLETNÉL” teljesítették szolgálatukat akár az életük árán is.

Remek, érdekes interaktív kiállításon vehettünk részt. Köszönjük a csoport matrózainak, Isztin Gyulának és Hideg Istvánnak a bemutatót, Gaál Angelikának és a Nardai családnak pedig a szervezést! J

Haditengerészet_2018
« A 2 »

Morosits Eszter

osztályfőnök , 7.n

^