december, 2017

Jelenleg hónapok szerint tallóz...

 

A Kisjézus aranyalma – Áldott karácsonyt kívánunk!

A Brenner János Általános Iskola és Gimnázium alsó tagozatos diákjai idén is karácsonyi műsorral örvendeztették meg az iskola minden tanulóját, tanáraikat és szüleiket 2017. december 21-én. A Kisjézus aranyalma című előadásban a 72 angyal mellett 17 szereplő vett részt. A műsor 9 pedagógus közös munkájának köszönhetően jött létre.
 
Minden kedves diákunknak, szüleiknek, munkatársunknak és családjaiknak áldott karácsonyi ünnepeket kívánunk és boldog új esztendőt!
 
 
Szöveg és fotó: H.Pezenhófer Brigitta
Jézuskavárás_2017
« 2 A 5 »

„Nyissuk ki szívünket!” – adventi lelki napot tartottunk

Advent harmadik vasárnapja előtti pénteken lelki napot tartottunk a Brenner János Általános Iskolában és Gimnáziumban.

Kora reggel minden osztályunk felkereste iskolánk névadójának, Brenner Jánosnak sírját. A Szalézi Szent Kvirin templom kriptájában az osztályközösségek csendes imádsággal emlékeztek egyházmegyénk vértanú sorsú lelkipásztorára, sírjánál egy-egy szál virágot helyeztek el. Ezt követően a tornateremben ünnepeltük együtt a szentmisét, amelyet Csány Péter és Pete Polgár Máté atyák mutattak be. A zenei szolgálatot a Zalaegerszegről érkezett Rád találtam dicsőítő zenekar végezte.

Máté atya szentbeszédében arra buzdította az iskola hívő közösségét, hogy nyissuk ki szívünket, hiszen nem mindegy, hogy csak eltelik életünk vagy megtelik élményekkel és értékes tartalommal. Szent Máté írja: „Az Isten bölcsességét művei igazolták.” (Mt 11,19) E gondolat mentén Máté atya rávilágított arra, hogy a hit és a tettek egyaránt fontosak. A teremtett világ a hiteles keresztényeket várja. Buzdította a diákokat, hogy ahogy Brenner János is megtalálta hivatását, úgy ők is keressék azt, imádkozzanak érte, így válhatnak a világ építőivé.

A szentmise után három helyen folytatódtak a programok:

Az alsó tagozatosokat Óra Krisztián, körmendi káplán atya várta. Krisztián atya és segítői az adventi ünnepkörről, annak fontosságáról beszéltek. Sok énekkel és játékkal telt számukra a délelőtt.

A felső tagozatosok a Don Bosco közösségi teremben Ipacs Bence püspöki titkár és prefektussal elmélkedtek Brenner János életéről, szolgálatáról.

Gimnazistáinkat pedig a zalaegerszegi Rád találtam dicsőítő zenekar tagjai vezették adventi útjukon. Fiataljainkat a karácsonyi felkészülésben a gitáros énekek, a különböző filmbejátszások és tanúságtételek segítették.

A délelőtti programban helyet kapott még két film megtekintése is: az ötödik és hatodik osztályosok A Názáreti Jézus című alkotásból néztek meg részleteket, míg a hetedik és nyolcadik osztályosok Az utolsó hegycsúcs című filmet láthatták.

Iskolánk pedagógusai e nap délutánján az Egyházmegyei Kollégiumban vettek részt lelki napon, amelynek vezetője dr. Székely János megyéspüspök úr volt. Püspök atya elmélkedésében kiemelte: a gyermekeket a tanítás mellett nevelnünk is kell. Nevelni pedig a saját lényünkkel tudunk. Minden mozdulatunk, szavunk, minden egyes reakciónk formálja a diákokat, akik évek múltán már nem biztos, hogy emlékeznek arra, mit tanultak a mi óránkon, de azt biztosan fel tudják majd idézni, hogyan viselkedtünk, idegesek vagy türelmesek, megértőek voltunk-e velük. A gyermekek olyanok, mint a kisautók, amelyeknek kicsi a tankja és folyamatosan tankolni kell őket, hogy működjenek. Ugyanígy van ez a gyermekekkel is, akiket ránk bízott a Jóisten: mindig táplálnunk kell őket, megmutatni nekik az értéket. Akkor soha nem lesznek elveszett bárányok.

Szöveg: H.Pezenhófer Brigitta

Fotó: Virágné Geiszler Éva, Simon-Geiszler Sarolta és H.Pezenhófer Brigitta

Adventi lelki nap_2017
« 1 A 7 »

Szegeden jártunk

Beszámoló a Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok X. Találkozójáról – Szegeden jártunk!

Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából alakult meg a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány, amely idén tizedik alkalommal rendezte meg a Szegedi Tudós Akadémia diákkonferenciáját Szegeden, s amely a tudományos program mellett a magyar kultúra megjelenítésére is törekszik. A Szegedi Tudós Akadémia nem titkolt célja Magyarország legtehetségesebb diákjainak itthon tartása. Ezen a nagyszabású, 250 diákot vonzó programon vehetett részt iskolánk két tanulója idén ősszel. Álljon itt rövid élménybeszámolójuk!

2017. december 7-9-ig Szegeden, a Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok X. Találkozóján vettünk részt, amely a Szegedi Tudományegyetem, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért közös programja.

Kísérőtanárunkkal, Melegáné Somogyi Tímeával és a Bolyai Gimnázium tanáraival, diákjaival csütörtökön indultunk útnak. Késő délután érkeztünk meg, majd a vacsora után tettünk egy hosszú sétát a Tisza partján. A Szegedi Tudományegyetem épületei, amelyben tudományos munkát végeznek, nagyrészt a belváros frekventált helyein találhatók. Pénteken mentorok, professzorok és diákok tartottak előadást angolul. Többek között a tökéletes bőrről, a gombákról, baktériumokról, sejtalkotókról (lizoszómáról). Az előadások után a Nobel-díjas Tim Hunt beszélt munkájáról, amelyért a kitüntetését is kapta. Közvetlen stílusa lehetővé tette, hogy bátran kérdezzenek tőle a kíváncsi diákok. Az előadások egyik fontos tanulsága számunkra, hogy az angolt, mint a tudományos élet közös nyelvét, komolyabban kell tanulnunk. A nap végén került sor a gálaestre, amelyet a Budapesti Operettszínház művészeinek produkciója színesített: Vágó Zsuzsi, Katona Klaudia, Szabó P. Szilveszter és Laki Péter előadásában. Több híres musical dalait adták elő, köztük az Abigél és a Mozart című darabok részleteit. A fogadás változatos volt, finom vacsorával zárult az est.

Szombaton laborlátogatást tettünk az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban, ahol egy biológus kutató és egy fizikus által a gyakorlatban is betekintést nyerhettünk az iskolában tanultakba. Mikroszkóp alatt nézhettük meg a kutatók által steril környezetben tenyésztett idegsejteket: a neuronokat és agliasejtek egyik típusát, endotel sejteket stb. Megtudhattuk a dolgozók kutatásainak módszereit, folyamatát, célját. Különböző hatóanyagokat tesztelnek állati sejteken, amelyek hasonlóan reagálnak a hatóanyagokra, mint a humán sejtek. Kutatják a vér-agy gát működését, a különböző gyógyszerek agyba való bejutásának mechanizmusát.Kipróbálhattuk az eszközeiket, pl.: az automata pipettát, megnézhettük és belenézhettünk az inkubátorban lévő petri csészékbe, amelyben a tenyésztett sejteket, szöveteket tartják. A sejtek állapotát és azoknak változását egy műszer követi az inkubátorban, az adatok pedig egy számítógépre kerülnek. Így már számunkra is láthatóvá vált, melyik szövettenyészet, mikor éri el a kísérletezéshez szükséges állapotot. A fizikai laborban mikro- és nanométeres méretekben kísérleteznek a folyadékokkal, vizsgálják azok, a megszokottól eltérő, fizikai tulajdonságait. A mikrofluidika egyik érdekessége pl., hogy három különböző mikrocsatornából érkező, különböző színű ételfestékkel megszínezett folyadékok nem keverednek egymással a közös mikrocsőben, csak a nagyobb térfogatú pohárban. (lásd fotó) A biopolimerek alkalmazását is bemutatták látványos animációval. Ezen eszközök felhasználása pl. a megjelölt sejtek megszámolásban is jelentős. Optikai szálakat tekergethettünk, eltéríthettük a fényt, és megtudtuk, hogy saját fejlesztésű, biopolimerből készítik azokat az eszközöket, amelyeket a sejttenyésztésben is használnak.

Ez a három nap lehetőséget nyújtott számunkra a természettudományokban való elmélyülésre, új ismeretekre tehettünk szert és új barátságokat köthettünk. Véleményünk szerint ez a program egy tökéletes lehetőség a továbbtanulásunk irányának meghatározásában.”

Dallos Boglárka 9.n

Hábetler Annamária 10.n

Melegáné Somogyi Tímea biológia tanár

szegedi találkozó_2017
^