december, 2016

Jelenleg hónapok szerint tallóz...

 

Pásztorjáték a 2.a osztályban

Karácsonyra várva iskolánk 2.a osztálya betlehemes pásztorjátékkal készült. 

A 28 kisdiák e népszokás felelevenítésével hirdeti Jézus eljövetelét. Misztériumjátékukat a Fő téren, óvodákban, iskolákban, idősek otthonában és plébániákon mutatják be. Boldogan és dalolva viszik az örömhírt, Jézus születését.

Betlehemezés 2.a _ 2016

Brenneres diákok karácsonyi lelkigyakorlata

A Brenner iskola 9. N osztálya háromnapos lelkigyakorlaton vett részt, amelynek helyszíne Zalaegerszeg-Botfán a Mindszenty Ifjúsági Ház volt. A lelkigyakorlatot Farkas István piarista atya vezette.

A diákok igazán tartalmas három napot tölthettek el a festői szépségű, csendes helyen. Lupus atya jóvoltából belekóstolhattak a piarista nevelés szeretetteljes szigorába, a fegyelembe. Az elmélkedéseken sok más mellett szóba kerültek a kamaszkorral jelentkező nehézségek, a szabadság fogalma, önmagunk megismerése, gyónás-áldozás fontossága, az ünnep, a karácsony, a Jóisten végtelen szeretete. Az atya minden reggel hajnali misét tartott a csoportnak a Ház melletti kis templomban. Szentségimádással, virrasztással emlékeztünk meg Brenner János vértanúhaláláról december 14-én éjszaka. Az elmélkedések mellett Lupus atya fontosnak tartotta a személyes, négyszemközti beszélgetéseket is, amely minden tanulónak élményt jelentett. A három nap alatt sor került a diákok személyes, egyéni kérdéseinek megválaszolására, megbeszélésére is. A lelkigyakorlathoz szorosan hozzátartozik a csend megtartása, amely nem is olyan egyszerű, mint ahogy bebizonyosodott, és a gyerekek által megfogalmazódott. Fontosságát viszont mindannyian megérezték.

A lelkigyakorlat zárásában megfogalmazódott vallomások mély nyomot hagytak a közösségben, és bízunk abban, hogy mindannyiunk lelki fejlődését, épülését szolgálja az elkövetkezendőkben mindaz, amit Lupus atyától kaptunk.

„Isten végtelen szeretettel tekint rád,

akárki vagy, úgy ahogy vagy.

Neveden szólít, hiszen ő teremtett.”  (Newman bíboros)

Szöveg: Tangl Lászlóné

Fotó: Tangl Lászlóné, Elek Soma

lelkigyakorlat 9.n 2016
« 3 A 3 »

Balogh József emlékezete

Ötödik alkalommal rendezték meg 2016. december 11-én a Weöres Sándor Színházban Balogh József költő-tanár emlékére a Balogh József Versmondó Találkozót a megye középiskolásai számára.

A nagyszámú résztvevő megtöltötte a színház Stúdiószínpadát. A Tarisznyások együttes műsora után az első fordulóban a versmondók előadták egyik szabadon választott versüket. A második fordulóban a zsűri döntése alapján bekerült tanulók választott Balogh József versüket adhatták elő. A legjobbaknak a zsűri – amelynek tagjai voltak Kiss Mari, Szabó Tibor, Kelemen Zoltán színművészek, Devecsery László költő, Fekete Árpád, a költő barátja, könyvkiadója – arany, ezüst, bronz minősítést osztott ki.

A Brenner János Gimnázium két diákja kiemelkedően szerepelt. Fogl Noémi ezüst, Rátkai Bálint pedig bronz minősítést vehetett át a zsűritől. Mindketten a Brenner iskola 9.N osztályos tanulói.

Gratulálunk Noémi és Bálint szép szerepléséhez.

Balogh József emlékezete 2016
« 1 A 2 »

Szöveg, fotó: Tangl Lászlóné

^