Szent Márton Jubileumi év az óvodában

Óvodás hagyományaink között méltó helyen szerepel a Szent Márton emlékét őrző, jeles napjához fűződő szokások felelevenítése, tiszteletének megőrzése.

Hosszú előkészület előzte meg az ünnepi hetet, melyben mindenki aktívan kivette a részét, és bekapcsolódott a szervezésbe. Felelevenítettük a Szent életének legfontosabb eseményeit, a gyermeki alkotásokkal megelevenítettük az ünnephez kapcsolódó legendás állat, a liba alakját is, és a csoportajtókra kiakasztott meghívók segítségével a szülőket is felkértük a részvételre.

Amikor elkövetkezett az ünnep, az óvoda apraja és nagyja ellátogatott a Szent Márton látogatóközpontba, ahol egy kedves apukának, Rettegi Zsoltnak köszönhetően elénekeltük a Szentről és a hozzá kapcsolódó legendákról szóló dalokat, majd végig jártuk Márton útját a központban és az udvaron található mozaik padlón.

Másnap, a Nap csoportos gyermekek segítségével – akik szívüket, lelküket, no és persze a hangjukat is beleadva egy nagyon hangulatos műsort adtak – megnyitott a Brenner János Óvoda Szent Márton napi vására. A kis gyermekkezeknek hála gyorsan elfogytak a portékák, és – az óvó- és dadus néniknek köszönhetően – senki nem tért haza üres kézzel.

Azután, amikor a nap lenyugodott, a sötétedés kezdetekor a gyermekek a maguk készítette lámpásokkal, a jó cselekedeteket jelképező mécsesekkel, gyertyákkal, szüleik kíséretében együtt sétáltak az utcán, hirdetve Márton üzenetét. A nap egy kellemesen meleg tea elfogyasztásával, a Márton-kifli megosztásával és egy jó beszélgetéssel zárult.

Szt-. Márton hét az óvodában 2016.

Csütörtökön a Brenner Iskola tanulói hívták meg a Nap csoportot a Székesegyházba, hogy végigkísérjék előadásukkal Szent Márton életét.

A jubileumi év alkalmából igyekeztünk úgy megközelíteni és átadni Savaria szülöttének üzenetét, hogy azt a legkisebbek is átérezhessék, és szívükben, cselekedeteikben tovább hordozzák.

„Éld át a közösség örömét, Szent Márton örökségét, a felemelő szeretet erejét”

(A jubileumi emlékév jelmondata)

 

Pintérné Frisch Eszter

Eszti néni

 

 



Comments are Closed

^